Чи знають студенти Хмельницького університету управління та права, хто є народними депутатами від їхніх округів? Чи стежать вони за роботою парламентарів і чи контролюють, як ті виконують передвиборні обіцянки? Про це майбутніх правників запитували під час інформаційного форуму «Виборець і народний депутат: принципи взаємодії, інструменти парламентського моніторингу, зарубіжний досвід». А відтак розповідали, які форми комунікації виборців та парламентарів передбачає законодавство, і презентували інструменти парламентського моніторингу, розроблені ОПОРОЮ.

Захід, що здійснювався Громадянською мережею ОПОРА у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа), відбувся 10 листопада у приміщенні музею Хмельницького університету управління та права.

До ініціативи ОПОРИ у Хмельницькому долучилися Асоціація правників України,  Хмельницький університет управління та права і Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Від правників Ольги Чорної та Ірини Рижук молодь дізналася про правові аспекти взаємодії виборців і народних депутатів та зарубіжний досвід комунікації парламентарів з виборцями.

«З лютого по жовтень 2016 року Громадянська мережа ОПОРА здійснювала моніторинг діяльності понад сотні депутатів-мажоритарників у всіх областях України та місті Києві. Від Хмельниччини участь у моніторинговому проекті брали Олександр Герега (ВО № 192), Сергій Лабазюк (ВО № 188), Роман Мацола (ВО № 190) та Володимир Мельниченко (ВО № 193), – розповів громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області. – Ми відстежували роботу нардепів безпосередньо в їхніх округах та у Верховній Раді України і з огляду на отримані відомості формували загальноукраїнський рейтинг депутатів-мажоритарників».

Khmelnytska 11 11

Khmelnytska 11 11 2

Khmelnytska 11 11 3

Результати роботи громадських консультантів виборці можуть побачити на сайті ОПОРИ РАДА: на сторінці кожного депутата, за діяльністю якого спостерігала ОПОРА, розміщено детальну інформацію про те, чим займався парламентар у Верховній Раді та у своєму окрузі протягом кожного місяця моніторингу. До того ж за допомогою сервісів РАДИ можна дізнатися багато цікавого про будь-кого з парламентарів: наприклад, з’ясувати, скільки відсотків голосувань пропустив депутат або скільки разів голосував проти своєї фракції, відшукати адресу його громадської приймальні.

Ще один інструмент, який ОПОРА пропонує виборцям для здійснення аналізу роботи нардепів за власними критеріями та потребами, –портал для аналізу голосувань парламентарів та фракцій ВОНИ ГОЛОСУЮТЬ ДЛЯ ТЕБЕ.

«Народні депутати – це ваші представники у Верховній Раді, – наголосила студентам юрист Ольга Чорна, – тому не лінуйтеся їх контролювати і звертатися до них, коли бачите проблеми. Від вас залежить, якою буде наша держава у майбутньому».

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)