Завершився строк заповнення електронних декларацій народними депутатами. Всі одеські мажоритарники встигли вчасно подати е-декларації. Раніше ми вже інформували про майнові декларації мажоритарників Одещини за 2015 рік. Нижче пропонуємо розглянути, що нардепи забули вказати в своїх друкованих деклараціях, а також майно, доходи і кошти, які раніше не декларувались (коштовності, твори мистецтва, готівка тощо).

Згідно з е-декларацій жоден одеський мажоритарник не вказав в своїй друкованій декларації за 2015 рік всі необхідні відомості, в той же час вказавши такі відомості в електронній. Всі одеські мажоритарники, задекларували наявність у них готівкових коштів в значних розмірах.

Також відзначимо, що більше половини, а саме шестеро з 11, одеських мажоритарників не мали витрат в 2015 році, які б перевищували 50 мінімальних зарплат: Едуард Матвійчук, Олександр Пресман, Леонід Клімов, Василь Гуляєв, Олександр Урбанський і Віталій Барвіненко.

В своїй друкованій декларації за 2015 рік Едуард Матвійчук (В.О. 133) не задекларував у своїй і членів сім’ї власності земельну ділянку, три квартири та нежитлове приміщення. Також не був зазначений у депутата й дохід від відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень в розмірі 80,559 тис. грн.

Варто відзначити, що Едуард Матвійчук у 2015 році володів готівковими коштами в розмірі 487,629 тис. доларів, а його дружина – 145 тис. грн.

У Геннадія Чекіти (В.О. 134) в попередньо поданій декларації, до подання електронної, фінансові зобов’язання складали 2,689,220 млн. грн, однак згідно з електронною декларацією фінансові зобов’язання нардепа складають 9,089,018 млн. грн.

Депутат задекларував в е-декларації права володіння на п’ять годинників, колекції арабських монет, античних монет, монет Дома Романових та Радянського Союзу, медалей та значків, наявність у нього в 2015 році готівки в розмірі 1,95 млн доларів, 450 тис. євро і 950 тис. грн.

Видатки ж депутата в минулому році складали 847,467 тис. грн (на придбання корпоративних прав).

Сергій Ківалов (В.О. 135) у електронній декларації вказав відсутній в друкованій дохід від гонорарів та інших виплат за цивільно-правовими правочинами у розмірі 41,256 тис. грн.

У власності нардепа та членів його сім’ї минулого року перебували чотири годинники, дві фарфорові статуетки, колекція ваз. Також Сергій Ківалов тримав готівку в розмірі 377 тис. доларів, а дружина – 845 тис. доларів.

Видатки нардепа складають 479,945 тис. грн на придбання одягу у Великій Британії і Швейцарії.

Раніше, в своїй друкованій декларації за 2015 рік, Дмитро Голубов (В.О. 136) зазначив власність на земельну ділянку, однак в електронній декларації ця ділянка відсутня. В той же час, е-декларації нардеп задекларував оренду готельного номеру, власність на криптовалюту біткойн (на момент подання декларації вартість її складає 75,969,110 млн грн), знак для товарів і послуг (вартість не зазначена).

З електронної декларації стало відомо, що дохід Дмитра Голубова складається не лише з зарплатні, як це було зазначено в друкованій, а й з доходу від відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень у розмірі 80,559 тис. грн й компенсації вартості винайму готельного номера в розмірі 167,900 тис. грн.

Всі свої грошові активи нардеп і його дружина тримали в готівці: депутат володів 220 тис. доларів, а дружина – 620 тис. грн. і 280 тис. доларів.

Витрати нардепа за 2015 рік складали 167,9 тис. грн на оренду готельного номеру.

В електронній декларації Леоніда Клімова (В.О. 137) зазначено, що у власності членів його сім’ї, окрім раніше вказаного, перебувають ще дві земельні ділянки, два садових будинки. У членів сім’ї депутата в попередній декларації за 2015 рік було зазначено право власності на автомобіль Lexus, яке відсутнє в електронній. Натомість у власності дружини нардепа у власності вказаний відсутній у попередній декларації автомобіль TOYOTA LANDCRUISER 150. Також зазначимо, що згідно з друкованою декларацією члени сім’ї депутата мали фінансові зобов’язання, тоді як в електронній такі зобов’язання відсутні.

В електронній декларації Івана Фурсіна (В.О. 138) відсутні відомості про право власності членів сім’ї на два житлових будинки, що було вказано в друкованій декларації за 2015 рік, проте з’явились відомості щодо квартири, яка орендувалась нардепом. В обох видах декларацій у членів сім’ї задекларований дачний будинок, проте в електронній декларації площа такого будинку значно більша, аніж в друкованій, а така ситуація може давати підстави припускати, що це два різних будинки. Також відсутні в електронній декларації фінансові зобов’язання в розмірі 197,424 тис. грн.

У власності депутата та членів його сім’ї перебувають 14 годинників і 13 картин. Іван Фурсін задекларував наявність у нього готівки в 2015 році в розмірі 9,95 млн грн, 5,85 млн доларів і 1,025 млн євро.

В електронній декларації Олександра Пресмана (В.О. 139) з’явились відсутні в друкованій відомості щодо власності дружини нардепа на дві земельні ділянки, офіс (в друкованій декларації цим майном володіє депутат), гараж, елінг.

Є в електронній декларації нардепа й відсутні в друкованій права власності Олександра Пресмана на автомобіль Porshe Cayenne і його дружини на Bently Continental.

Згідно з електронною декларацією, окрім зарплатні, депутат отримав доходи з джерел, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, в розмірі 80,559 тис. грн. і компенсації для оренди житла або винайму готельного номеру в розмірі 167,9 тис. грн.

Нардеп та його дружина володіють сімома годинниками, трьома видами ювелірних виробів, двома шубами. Також дружина Олександра Пресмана мала в 2015 році готівкових коштів в розмірі 5,1 млн грн, 1,8 млн доларів, 720 тис. євро.

У Василя Гуляєва (В.О. 140) в електронній декларації з’явились незадекларовані в друкованій три земельні ділянки, що знаходяться у власності дружини нардепа.

В 2015 році нардеп та члени його сім’ї володіли двома годинниками та готівкою: у депутата зберігалось 340 тис. грн, 72 тис. доларів, 52 тис. євро, активи в дорогоцінних металах в розмірі 230 тис. грн, а дружини – 302 тис. грн, 24 тис. доларів та 21 тис. євро.

У Віталія Барвіненка (В.О. 141) в друкованій декларації не була задекларована квартира в Греції.

Згідно з електронною декларацією нардеп у 2015 році володів шістьма годинниками, а також готівковими коштами в розмірі 5,5 млн грн, 710 тис. доларів та 170 тис. євро.

В електронній декларації Антона Кіссе (В.О. 142) вказані права власності на три земельних ділянки, три житлових будинки (один з них в Болгарії), вісім квартир (всі в Болгарії) у самого нардепа, житловий будинок (в Болгарії) і легковий автомобіль Volkswagen Touareg у дружини, що відсутнє в друкованій декларації за 2015 рік.

Також Антон Кіссе в друкованій декларації не вказав дохід від відчуження нерухомого майна (2,794,116 млн грн), кошти, пов’язані з виконанням депутатських повноважень (80,559), кошти передбачені для компенсації вартості оренди житла (167,9 тис. грн) і дохід дружини, від зарплатні отриманої за сумісництвом (73,721 тис. грн).

Депутат, як й інші одеські мажоритарники, задекларував готівкові кошти: 3,1 млн. грн, 130 тис. євро і 600 тис. доларів. Дружина ж нардепа в 2015 році мала готівку в розмірі 400 тис. доларів.

Серед видатків, що підлягають декларуванню, Антон Кіссе зазначив внесок на підтримку політичної партії в розмірі 100 тис. грн.

Олександр Урбанський (В.О. 143) в е-декларації зазначив, що він і його дружина володіють 17 годинниками, шубою з хутра соболя, 12 коштовними ювелірними виробами, а також нардеп мав 25 млн грн готівкою.

У друкованій декларації нардепом не був задекларований власний дохід від відчуження рухомого і нерухомого майна в розмірі 1,759,900 млн грн.

 
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.