Троє з чотирьох народних депутатів, які представляють Волинську область у парламенті, відгукнулись на прохання Громадянської мережі ОПОРА відзвітувати про свою діяльність в Раді і в окрузі за період від початку набуття депутатських повноважень 27 листопада 2014 року до жовтня 2016 року.

Нагадаємо, що на вимогу законодавства (ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата України») народні депутати України зобов’язані постійно підтримувати зв’язки з виборцями та інформувати виборців про свою депутатську діяльність не рідше двох разів на рік.

У зв’язку з цим Громадянська мережа ОПОРА розробила форму комплексного звіту про діяльність народних депутатів-мажоритарників за період роботи у ВРУ від початку набуття депутатських повноважень. Відповідну форму було надіслано помічникам чотирьох народних депутатів-мажоритарників – Ігоря Гузя (ВО № 19), Сергія Мартиняка (ВО № 20), Степана Івахіва (ВО № 21) та Ігоря Лапіна (ВО № 22) – з проханням заповнити її до 3 жовтня 2016 р.

У результаті, на прохання ОПОРИ позитивно зреагували лише троє депутатів-мажоритарників з Волині: Ігор Гузь, Степан Івахів та Ігор Лапін. В отриманих від нардепів звітах міститься комплексна інформація про діяльність представників волинської громади у парламенті та в окрузі, а також відомості про виконання передвиборної програми.

Парламентська діяльність (кількісні показники)

Відповідно до результатів аналізу отриманих звітних форм, найкраще відвідує пленарні засідання Верховної Ради України представник 19-го виборчого округу Ігор Гузь, у якого цей показник становить 99% (100% - за письмовою реєстрацією та 99% - за електронною реєстрацією). У народного депутата Степана Івахіва, який представляє 21-й виборчий округ, показник відвідуваності парламентських сесій – 93% (у тому числі, за письмовою реєстрацією – 76%, за електронною – 64%). Представник 22-го виборчого округу, народний депутат Ігор Лапін відвідав 78% пленарних засідань (з них: за письмовою реєстрацією був присутній у 92% випадків, за електронною – у 79%). Зазначимо, що при визначенні загального показника відвідуваності пленарних засідань ВРУ враховувався також показник фактичної участі нардепів у голосуваннях.

Відзвітували народні депутати і про відвідуваність комітетів Верховної Ради України, у яких вони працюють. Нагадаємо, що Ігор Гузь є заступником голови комітету в закордонних справах, Степан Івахів працює у комітеті з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, а Ігор Лапін – у комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Найвищий показник відвідуваності засідань свого комітету у результаті аналізу виявився у Ігоря Гузя. 88% засідань відвідав нардеп. Дещо нижчий відсоток відвідуваності засідань комітету у Ігоря Лапіна – 71,5%. На противагу своїм колегам-депутатам, Степан Івахів не часто відвідує свій комітет. Показник присутності нардепа на засіданнях комітету становить лише 12%.

Законодавча робота

За період з 27 листопада 2014 р. до жовтня 2016 р. троє народних депутатів-мажоритарників, відповідно до поданих звітів, напрацювали 15 законопроектів, 8 з яких стали законами. Переважна більшість проектів Законів та проектів Постанов стосувалася питань загальнодержавного значення – 113 (90%). Ще 12 законопроектів (10%) – локального значення.

З-поміж трьох народних депутатів найбільше законопроектів подав Степан Івахів – 55, втім, лише 2 з них стали законами. Ігор Лапін напрацював 43 законопроекти. Аналогічно, 2 з них стали законами. Натомість найменше законопроектів зареєстрував у парламенті Ігор Гузь – 27. 4 з них були позитивно проголосовані.

Щодо депутатських запитів, то їх було подано народними депутатами значно менше, ніж напрацьовано законопроектів. Усього за період з 27 листопада 2014 р. нардепи подали 59 запитів. На 50 з них було отримано відповідь, а 16 проблем, які піднімалися у відповідних запитах, було вирішено. Тематика поданих депутатських запитів стосувалась як загальнодержавного значення – 25 (42%), так і локального рівня – 54 (58%).

Абсолютну більшість депутатських запитів подав представник 19-го округу в Раді. На рахунку Ігоря Гузя таких запитів 46. 8 депутатських запитів підготував Степан Івахів. І лише 5 запитів – представник 22-го виборчого округу Ігор Лапін.

79 разів за період з 27 листопада 2014 р. до жовтня 2016 р. виступали волинські представники на засіданнях парламенту. Зокрема, Ігор Гузь має на своєму рахунку 50 виступів під час сесій. Ігор Лапін виступав у парламенті 27 разів. І лише двічі виступав у Раді Степан Івахів.

У своїх звітах народні депутати зазначили і переважну тематику своїх виступів. Так, Ігор Гузь виступаючи у парламенті, піднімав низку важливих питань, зокрема: проблему вугледобувної галузі округу, питання фінансування та підтримки Збройних сил в контексті протистояння російській військовій агресії на Сході України, несправедливе кримінальне переслідування бійців АТО 14 (51) ОМБР, важливість інтеграції до Євросоюзу та НАТО, питання поліпшення соціального та іншого забезпечення учасників АТО та членів їх сімей, посилення економічного, дипломатичного та інформаційного тиску на РФ у зв'язку з військовою агресією на Сході України та анексією Криму, проблеми фінансування, оптимізації та покращення пропускної спроможності на пунктах пропуску округу, децентралізацію та створення територіальних громад на окрузі, боротьба з корупцією та люстрація.

У звіті Степана Івахіва зазначено, що тематика його виступів у парламенті стосувалась лише загальнодержавного значення. Народний депутат Ігор Лапін, у свою чергу, зазначив у звіті, що основною темою його виступів були припинення будь-яких відносин з країною-агресором, соціальний захист військових, недопустимість виборів на окупованих територіях, а також очищення суддівського корпусу.

Робота в окрузі (кількісні показники)

Народні депутати з Волині Ігор Гузь, Степан Івахів та Ігор Лапін, окрім парламентської роботи, відзвітували про свою діяльність у 19-му, 21-му та 22-му округах відповідно. Загалом, у трьох депутатів працює 15 громадських приймалень (9 – в округах нардепів, 6 – за межами виборчого округу). Народні депутати всього провели 63 прийоми громадян, під час яких вислухали 1161 людину. До громадських приймалень депутатів за весь період їх діяльності надійшло 6023 звернення від громадян. Крім того, народні депутати провели 288 колективних зустрічей з виборцями.

Якщо проаналізувати кількісні показники роботи в окрузі кожного окремого народного депутата, то отримаємо наступні результати.

Ігор Гузь має 4 громадські приймальні в окрузі та 3 – за його межами. За період депутатської роботи народний депутат провів 20 особистих прийомів громадян. На прийом до народного депутата встигли потрапити 1090 виборців. Крім цього, у громадські приймальні нардепа надійшло 1687 звернень, тематика яких: матеріальна допомога на лікування, порушення прав громадян державними та правоохоронними органами, незадоволення наданням комунальних послуг, порушення процедури виділення землі та її приватизація, надання субсидій та соціальної допомоги, свавілля перевізників тощо. Також народний депутат провів 129 колективних зустрічей з виборцями.

Степан Івахів, аналогічно до свого колеги, має 4 громадські приймальні в окрузі та 3 – за межами округу. Втім, особистих прийомів народний депутат у них не проводить. У звіті нардепа зазначено, що 168 зустрічей провели його помічники, які поспілкувалися з 5650 виборцями. До громадських приймалень народного депутата надійшло 3608 звернень від громадян. Тематика таких звернень: матеріальна допомога, земельні питання, військова служба і АТО, житлово-комунальні послуги, юридичні консультації. За період депутатської роботи нардеп провів 152 колективні зустрічі з виборцями.

У Ігоря Лапіна працює лише 1 громадська приймальня у виборчому окрузі № 22. За період депутатської роботи нардеп провів 43 прийоми громадян і 7 колективних зустрічей. На прийоми до народного депутата потрапив 71 виборець. Крім того, на адресу громадської приймальні надійшло 728 звернень від громадян. У звіті депутата зазначено, що більшість виборців звертається за консультацією щодо отримання фінансової допомоги на медичне обслуговування та за юридичною консультацією. Інша тематика звернень: соціальний захист, незаконні забудови, неправомірне заволодіння земельними ділянками, приватизація тощо.

Особливості діяльності в окрузі

Одним з напрямків роботи народних депутатів в окрузі є проведення громадських заходів чи благодійних ініціатив. Зокрема, у своєму звіті Ігор Гузь вказав, що найуспішнішими такими заходами у 19-му виборчому окрузі стали: відкриття дитячих майданчиків в с. Колона Іваничівського району, в смт. Іваничі (вул. Зелена), смт Благодатне, с. Сусваль Володимир-Волинського району, с. Руда Любомльського району; круглі столи: презентація «Громадської платформи» і «Щодо відновлення діяльності території пріоритетного розвитку» в 2015 році, в рамках роботи Громадської Платформи «Інститут Розвитку Міста», та зустріч з підприємцями по питаннях громадської безпеки та загострення криміногенної ситуації у місті Нововолинську; проведенні акції «Дерево миру»: в рамках проекту «Комфортне місто» – громадські активісти м. Нововолинська та команда народного депутата посадили понад сто дерев; «Чистий двір» м. Нововолинськ, смт Іваничі та «Подаруй дитині радість» до Дня Святого Миколая. Усі заходи проводились або за сприяння народного депутата, або за сприяння благодійного фонду Ігоря Гузя «Прибужжя».

Постійно діючі програми народного депутата України Степана Івахіва, як зазначено у звіті, реалізуються його благодійним фондом «Патріоти Волині».  З-поміж базових програм, які фінансуються фондом та реалізовуються: «Збережи життя солдату», енергозбереження в закладах освіти, культури та медицини, Проект «Шкільна дошка», допомога релігійним громадам, Проект «Дитячий спорт», дитячий конкурс «Нашому роду нема переводу».

У звіті Ігоря Лапіна зазначається, що протягом роботи в парламенті народний депутат постійно збирав допомогу для військових в АТО, в тому числі у відділі юстиції Волинської обласної державної адміністрації вдалось отримати для бійців автомобілі. Крім того, нардеп зініціював круглий стіл щодо обговорення встановлення газових лічильників у Луцьку.

Відповідно до інформації, поданої у звітах народних депутатів, нардепи активно інформують виборців про свою депутатську роботу. Зокрема, Ігор Гузь звітує на радіо та телебаченні через районні та обласні друковані ЗМІ, інтернет-видання, соцмережі, у трудових колективах різних організацій підприємств міст та районів, у дворах міст, шляхом розповсюдження газети-вісника про діяльність народного депутата. Степан Івахів при інформуванні виборців використовує такі засоби комунікації, як: особисті зустрічі, зустрічі, які проводять помічники, ЗМІ, буклети та соціальні мережі. Фактично такі ж самі методи та способи комунікації з виборцями використовує Ігор Лапін: соціальні мережі, офіційний сайт народного депутата, телеканали, ЗМІ тощо.

Народні депутати переважно беруть участь у громадських слуханнях, які проводяться у їх округах. Зокрема, Ігор Гузь брав активну участь у громадських слуханнях з сільськими головами округу щодо об’єднання територіальних громад Володимир-Волинського, Іваничівського, Любомльського районів. Народний депутат Ігор Лапін брав участь у громадських слуханнях щодо реконструкції вулиць Лесі Українки та проспекту Волі у м. Луцьку.  Степан Івахів участі у громадських слуханнях не брав.

Відзвітували народні депутати і про свою благодійну діяльність. Зокрема, Ігор Гузь у 2015 р. роздав подарунків дітям до Дня Святого Миколая на загальну суму 50 тисяч гривень. Ігор Лапін благодійної діяльності не здійснював. Натомість найбільшим благодійником можна вважати Степана Івахіва, який за період депутатської роботи виділив допомоги з благодійного фонду «Патріоти Волині» у 2014 р. на суму – 498 тисяч грн, у 2015 р. – 478 тисяч грн, у 2016 р. – 50 тисяч грн.  

Виконання передвиборної програми

Народні депутати у своїх звітах відповіли також на питання, які положення їх передвиборної програми були виконані, які положення передвиборної програми у процесі виконання та, які положення передвиборної програми ще не реалізовані.

Так, Ігорю Гузю вдалось виконати такі пункти програми: підтримка євроінтеграційних законопроектів, підтримка процесу люстрації, вимога забезпечити бійців АТО, їх родини та родини загиблих необхідними пільгами та виплатами, підтримка реформи поліції, зокрема переатестації правоохоронців, підтримка заходів щодо енергозбереження та переходу на використання альтернативних видів палива, підтримка розвитку спорту в окрузі, підтримка розвитку туризму в окрузі, забезпечення діалогу освітян округу із Міністерством освіти та науки, робота над субвенціями для ремонту важливих об’єктів округу, зустрічі із виборцями у кожній сільській раді, на підприємствах та в дворах міст, прийоми виборців помічниками у кожному селі округу, вимога припинити судові справи проти бійців АТО, які були в полоні.

Ще не вдалось виконати: вирішення проблеми черг на пунктах пропуску, підтримка повернення у державну власність підприємств та активів, які за допомогою корупційних схем привласнили олігархи, запровадження безвізового режиму із ЄС.

Знаходяться на стадії виконання: підтримка покарання винних у репресіях проти Майдану, підтримка руху України до НАТО, вимога виділити кошти на зарплати нововолинським шахтарям та добудову шахти №10 «Нововолинська», сприяння розвитку прикордонних територій та вдосконаленню роботи митниці на Волині, стимулювання правоохоронців активніше боротися проти криміналітету в Нововолинську, сприяння відкриттю нових автобусних маршрутів у окрузі та ремонту доріг.

Степан Івахів також активно працював над виконанням своєї передвиборної програми. Зокрема, народний депутат підтримав законопроект про збільшення штрафів за забруднення навколишнього середовища, який став законом. Також законопроекти про відкликання депутатів вже зареєстровані у ВРУ і народний депутат підтримає кожен з цих законопроектів по мірі їх потрапляння у сесійну залу.

Решта пунктів програми, як зазначається у звіті, знаходяться в стадії виконання. Проте, треба звернути увагу, що більшість пунктів передвиборчої програми – це опис напрямків майбутньої діяльності депутата. Тобто їх виконання є перманентним процессом. Як, наприклад, «Політики мають закінчити війну», «повернення Криму та окупованої частини Донбасу», «допомога мобілізованим та їх родинам», «створення законодавчих умов для розвитку фермерських господраств», «захист довкілля» тощо.  Робота по всіх цих напрямках ведеться депутатом постійно. Жодного невиконаного пункту програми у народного депутата немає.

Майже за два роки своєї депутатської діяльності Ігорю Лапіну вдалось виконати деякі пункти своєї передвиборчої програми. Зокрема, одним із напрямків депутатської діяльності є децентралізація. Тому депутат активно підтримує та голосує за законопроекти, котрі впроваджують цю реформу. Щодо суддівської реформи, то зараз вона починає реалізовуватись і депутат так само намагається підтримувати її. Так як і обіцяв в передвиборчій програмі, нардеп відстоює соціальний захист учасників АТО та сімей загиблих, співпрацює з громадськими організаціями та рухами, керівниками ОСББ.

Нагадаємо, що проект «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» реалізовується у всіх областях України з 1 лютого 2016 р. і передбачає моніторинг діяльності 105 народних депутатів-мажоритарників. Зокрема, у Волинській області здійснюється моніторинг діяльності 4-х нардепів: Ігоря Гузя, Сергія Мартиняка, Степана Івахіва та Ігоря Лапіна.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.