Офіційно виборча кампанія ще не розпочалась, але громадські спостерігачі ОПОРИ на Донеччині вже зафіксували випадки благодійної допомоги та презентів від потенційних кандидатів чи партій.

З вересня по листопад активність окремих політичних суб'єктів була достатньо високою. Наприклад, у Маріуполі представники територіальної організації політичної партії «За життя» купили пенсіонерці унітаз та іншу сантехніку.

20.11.2018 Donechchyna Unitaz

Представники політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» дарували вогнегасники пожежній частині в Краматорську. Також надавали продукти побутової хімії для дитячого будинку в Костянтинівці та партійці купували 100 метрів труб для ремонту водопостачання на околицях Краматорська.

20.11.2018 Donechchyna Truby

У свою чергу, політична партія «Опозиційний блок» подарувала холодильник для дитячого садочка в с. Іванопілля Костянтинівського району та надала грошову допомогу на проведення ремонтних робіт у дитячо-юнацьких закладах району.

«Можна констатувати факт того, що політичні партії активно використовують «благодійництво» для отримання електорального ефекту на виборах, які відбудуться в 2019 році навесні та восени. Найактивнішими в Донецькій області є дві партії: «Блок Петра Порошенка «Солідарність»  та «Опозиційний блок», – стверджує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Донецькій області Роман Кисленко.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що офіційно президентська кампанія стартує 31 грудня цього року, тому зараз роздача подарунків не підпадає під дію виборчого законодавства.

Втім, під час виборчої кампанії такі дії можуть трактуватись як порушення частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», якою забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Також під час офіційної виборчої кампанії такі діяння політичних партій можуть мати ознаки порушення частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України: «Здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

За коментарями звертайтеся:
Роман Кисленко, координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Донецькій області
тел.: 050 702 90 77