Попри те, що офіційно виборча кампанія президентських виборів стартуватиме 31 грудня, на Вінниччині вже розміщується зовнішня візуальна реклама потенційних кандидатів, яку встигли пошкодити. Також розповсюджується інформація з ознаками «чорного піару».

Так, у Вінниці спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджені білборди політичної партії «Наші». Білборди, на яких розміщено фото лідера партії Євгенія Мураєва з підписами «Наші діти – не віддамо», «Наші свята – не віддамо», облито зеленою фарбою.

vinnitsa poshkodzheni bilbordy

Крім того, напередодні візиту у Вінницю потенційного кандидата у президенти Анатолія Гриценка, спостерігачі ОПОРИ зафіксували розклеєні листівки, на яких розміщено фото Анатолія Гриценка та Віктора Балоги з підписом «Прийди на зустріч з політиками». Час на листівках вказувався неправильний – 12:00. Зустріч з Анатолієм Гриценком відбувалася об 11 годині 7 листопада.

Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до голови Вінницької обласної організації «Громадянська позиція» Сергія Гайструка з проханням прокоментувати ситуацію. У своєму коментарі Сергій Гайструк зазначив, що політична партія «Громадянська позиція» не має стосунку до розповсюдження матеріалів і вважає це провокацією.

vinnitsa lystivky Grytsenko

Зауважимо, що на Вінниччині у районних газетах спостерігачі ОПОРИ зафіксували критику стосовно Анатолія Гриценка. Видання опублікували ідентичний матеріал «У Гриценка знайшли будинок в Конча-Заспі та 4 квартири в центрі Києва» (Вісті «Тепличчини», Гайсинський Вісник, «Життєві обрії», «Колос» Погребище, «Наше Придністров’я», «Трудова слава»).

«Такі приклади свідчать, що політики досі ще не готові відмовлятися від використання брудних технологій у політичній конкуренції», – зазначає координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області.

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичні партії та потенційних кандидатів утриматися від використання брудних технологій.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Наразі потенційні кандидати прямо не порушують чинне законодавство, проте такі дії потенційних кандидатів можуть бути розцінені як недотримання виборчих стандартів, зокрема рівності кандидатів.

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується «забороною використання для фінансування передвиборної агітації і інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України».

Що стосується зовнішньої реклами та поширення потенційними кандидатами публікацій через ЗМІ, ці матеріали також не підпадають безпосередньо під дію законодавства. Проте вони можуть мати ознаки дочасної агітації, а матеріали в місцевій пресі про потенційних кандидатів у президенти можуть мати ознаки «джинси», що є грубим порушенням професійних та етичних журналістських стандартів.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, патрульній поліції слід звертати увагу на поширення рекламної політичної продукції, оскільки розклеювання листівок часто здійснюється з порушенням правил благоустрою.

«Також знищення рекламної продукції до початку агітації кваліфікується як умисне знищення майна, проте в межах агітаційної кампанії можна буде говорити про перешкоджання виборчому праву кандидата. Поліція має бути готова до ситуацій, коли агітаційна продукція кандидатів може умисно знищуватися», – зазначила радниця з юридичних питань.

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)