У Вінниці протягом двох днів, 29-30 серпня, відбувався семінар-практикум щодо інструментів публічних консультацій, участь у якому взяли представники Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громад (Вінницька область), а також міста Дубно (Рівненська область). Разом із представниками ОПОРИ мешканці громад переймали досвід залучення громадян до процесу прийняття рішень від польських експертів зі «Сточні».

Захід відбувався в межах проекту «Практичний курс громадських консультацій», що впроваджується Громадянською Мережею ОПОРА за підтримки Фундації «Лабораторія Досліджень та Суспільних Інновацій «Сточня» (Польща).

Як зазначила польська експертка Марія Ягачак, громадянська участь (партисипація) – це участь громадян в ухваленні владою рішень з питань, які стосуються громадян.

«Це турбота про те, щоб давати громадянам «подарунки», які підходять їм якнайкраще. Ми любимо подарунки, але іноді кожному доводиться отримувати щось непотрібне. Такими непотрібними подарунками, на жаль, можуть бути зміни в наших громадах. Способом уникнути неприємних наслідків від таких непотрібних подарунків може бути участь мешканців в обговоренні та прийнятті спільних рішень у важливих для них питаннях. Такою участю буде, зокрема, голосування за проекти громадського бюджету, заповнення анкети, яка стосується реконструкції прилеглої вулиці, або участь у консультативній зустрічі щодо стратегії розвитку нашого міста», - розповіла пані Марія.

На важливості саме якісних публічних консультацій неодноразово під час тренінгу наголошувала Агата Блюй: «Завжди варто пам’ятати, навіщо запрошуємо мешканців. Також під час планування процесу, завжди потрібно мати ціль, адже ціль – найголовніше».

Експертка також зазначила, що консультації мають асоціюватися із чимось позитивним, аби надалі мешканці громади мали бажання брати участь у таких заходах.

IMG 20180830 101926

«Плануючи консультації варто подбати про те, щоб атмосфера була дружньою та приємною», - зауважила Агата Блюй.

Пані Агата рекомендує приділяти багато часу на підготовку до проведення публічних консультацій, аби продумати всі деталі. Також експертка радить говорити про користь від участі в консультаціях простою мовою та починати з простих речей.

Войцех Сурала зазначив, що неможливо проводити консультації без залучення мешканців громади, а ще досить важливим аспектом у процесі консультацій є інформування.

«Саме від інформування залежить рівень консультацій. Як би чудово не було все зроблено, варто інформувати», - зауважив експерт.

Також Войцех Сурала детально розповів учасникам тренінгу, про дійових осіб публічних консультацій: організатори  – ті,  хто має вплив на впровадження змін, учасники – ті, хто запрошені до участі, відчувають вплив рішення та партнери – ті, хто можуть допомогти в популяризації, організації,  комунікації з зацікавленими сторонами.

Польські експерти навели досить вдалі приклади кейсів, які представники громад можуть використовувати та пристосовувати до своїх, зокрема, приклад облаштування скверу.

Протягом двох днів представники громад та ОПОРИ поглиблено здобували знання, застосовуючи практичні компоненти. Кожна з громад визначила теми, за якими проводитимуться публічні консультації та склали детальні плани щодо їх проведення.

Учасники семінару сприйняли навчання не лише як можливість здобути нові знання, а й як можливість застосувати ці знань на практиці у своїх громадах.

Протягом наступних трьох місяців представники громад разом з командою ОПОРИ проводитимуть консультації в своїх громадах щодо просторового планування, діагностики потреб мешканців та збору пропозицій щодо облаштування громадського центру в одному із сіл ОТГ.