Із метою додержання та захисту прав і свобод людини у квітні 2014 року було прийнято Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Законом визначено, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації та окупаціїтериторії Автономної республіки Крим її жителі потребують особливого порядку забезпечення прав і свобод громадян України. Серед інших прав визначено, що для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї та брали участь у конкурсному відборі вступників на навчання у державних і комунальних вищих навчальних закладах України у загальновстановленому порядку, однак за результатами конкурсного відбору не потрапили до рейтингового списку вступників на місця державного замовлення, мають бути додатково надані місця державного замовлення.

Останніми днями на телефон гарячої лінії Громадянської мережі ОПОРА все частіше звертаються абітурієнти та їх батьки для роз’яснення процедури виконання частини 12 статті 7 Закону України«Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»[1], яка передбачає право таких вступників на отримання додаткових місць державного замовлення.

Категорія осіб, яка має таке право. У Законі визначено, що це особи, які брали участь у конкурсному відборі вступників на навчання у державних і комунальних вищих навчальних закладах у загальновстановленому порядку. А отже, це абітурієнти, які подали документи до ВНЗ до 1 серпня, маючи сертифікати ЗНО з відповідних предметів із кількістю балів не менше 140 з профільних та не менше 124 із непрофільних предметів,  які при потребі склали творчі конкурси та виконали інші вимоги для участі в конкурсному відборі, однак за результатами трьох етапів зарахування, визначених умовами прийому та т.з. «конкурсу оригіналів», не були зараховані на місця державного замовлення.

Процедура зарахування. Якщо такі особи не будуть включені до наказу про зарахування на місця, що фінансуються з державного бюджету (який ВНЗ мають оприлюднити 11 серпня), навчальні заклади мають збільшити кількість місць державного замовлення. Однак тут виникає проблема, з якою стикаються абітурієнти та приймальні комісії ВНЗ, адже до цього часу відсутній Порядок фінансування додаткових місць державного замовлення громадян, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, який Кабінет Міністрів мав затвердити  ще до липня 2014 року.

Зважаючи на це, окремі приймальні комісії, керуючись власними інтересами, повідомляють кримцям, що вони повинні укладати договір на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб. Радимо вступникам з АР Крим, які не потраплять до наказів 11 серпня, подавати до обраного вищого навчального закладу відповідні звернення з проханням забезпечити місцями державного замовлення.

Окрім того, Громадянська мережа ОПОРА звертається до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України з тим, щоб прийняти відповідні нормативні акти, які б дозволили цій категорії абітурієнтів реалізувати свої права, визначені Законом. Закликаємо вищі навчальні заклади подати до Міністерства освіти і науки та інших міністерств, яким вони підпорядковані, інформацію про кількість осіб, які потребують додаткових місць державного замовлення, та напрями підготовки, на які їх потрібно виділити.

Детальніше: Наталія Радиш, Громадянської мережі «ОПОРА», 0969031546


[1]«Громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, беруть участь у конкурсному відборі вступників на навчання у державних і комунальних вищих навчальних закладах України у загальновстановленому порядку з наданням місць у гуртожитках на час навчання. Якщо за результатами конкурсного відбору зазначені вступники не потрапили до рейтингового списку вступників на місця державного замовлення, навчальний заклад збільшує кількість місць державного замовлення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України щодо фінансування додаткових місць державного замовлення громадян, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї».