Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу абітурієнтів, які мають бажання навчатися у вищих навчальних закладах на контрактній основі, що строки подачі оригіналів документів та підписання договорів у вишах відрізняються.

Відповідно до п.18.3 Умови прийому до вищих навчальних закладів, «строки виконання умов до зарахування за кошти юридичних та фізичних осіб встановлюються приймальною комісією вищого навчального закладу, але не пізніше 25 серпня». А тому, щоб не упустити шанс стати студентом, радимо Вам з’ясувати, який строк визначено у обраному вами ВНЗ.

 Для тих напрямів підготовки, де було державне замовлення, списки рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб мали бути оприлюднені не раніше 11 серпня. У відповідному рішенні приймальної комісії також мав бути зазначений строк виконання умов до зарахування (подача оригіналів документів та підписання договору).

Якщо ви звернулися до приймальної комісії з метою укласти контракт, але отримали відмову, радимо Вам перевірити:

1. Чи є ви у списках рекомендованих до зарахування;

2. Який строк виконання умов для відповідного зарахування встановлено у приймальній комісії та чи не пропустили ви його?

Ці питання ви можете з’ясувати, ознайомившись з рішеннями приймальної комісії, які відповідно до п.2.4 Умов прийому повинні оприлюднювати на інформаційних стендах приймальної комісії та офіційному веб-сайті вищого навчального закладу, як правило в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після нього.

Якщо ви переконалися у тому, що є рекомендованими та не пропустили строки, проте у вас відмовляються прийняти документи, радимо написати письмову заяву на ім’я голови приймальної комісії – керівника навчального закладу з проханням прийняти оригінали документів та укласти договір. Таку заяву можна подати до відповідального секретаря приймальної комісії, або ж приймальні ректора, або ж у канцелярії вищого навчального закладу. Обов’язково дізнайтеся вхідний номер вашої заяви.

Разом з тим нагадуємо Вам, що прийом до вищих навчальних закладів на всі освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється за конкурсом незалежно від форми власності вищого навчального та джерел фінансування навчання.

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».