Український центр оцінювання якості освіти розпочав оприлюднювати результати тестування на інформаційних сторінках абітурієнтів. Вчора, 17 червня 2013 р., учасники зовнішнього незалежного оцінювання дізналися про підсумки перевірки знань з хімії. Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що у випадку незгоди абітурієнта з отриманим балом, він має право на оскарження своїх результатів, подавши апеляційну заяву до Українського центру оцінювання якості освіти протягом трьох днів із моменту офіційного оголошення результатів оцінювання з відповідного предмета[i].

Форма подачі. Апеляційна заява має бути подана особою, яка проходила тестування у письмовій формі. В заяві обов’язково має бути вказано:

- ПІБ абітурієнта;

- номер Сертифіката;

- номер контактного телефону;

- предмет, результати якого оскаржуються;

- дата написання заяви;

- підпис.

Звертаємо увагу, що у випадку відсутності одного з перелічених параметрів, у розгляді апеляційної заяви може бути відмовлено.

Якщо абітурієнт не згоден з результатами оцінювання з декількох предметів, то має писати окремі апеляційні заяві по кожному із них. Не допускається оскарження результатів тестування з кількох предметів однією заявою.

Апеляційна заява має бути надіслана до Українського центру оцінювання якості освіти поштою (бажано рекомендованим листом) на адресу: 01135, м. Київ, вул. Чорновола, 24. Український центр оцінювання якості освіти радить на листі робити помітку «Апеляційній комісії». Датою подання заяви є дата, вказана у відтиску штемпеля відправлення на поштовому конверті.

Терміни подання. Апеляційна заява має бути подана протягом трьох днів з моменту оголошення результатів оцінювання з відповідного предмета. Варто зазначити, що початок перебігу строку оскарження починається з наступного дня після оголошення результатів. Наприклад, якщо результати тестування з хімії були оголошені 17 червня, абітурієнт має право подати апеляційну заяву до закінчення робочого дня поштового відділення 20 червня.

Терміни розгляду. Апеляційна заява має розглядатися протягом десяти днів із часу її надходження. Проте, як свідчить практика, при надходженні великої кількості заяв одночасно, строк розгляду може збільшуватися.

Інформація про час і місце проведення засідань апеляційної комісії та списки абітурієнтів, заяви яких розглядатимуться, будуть розміщуватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти не пізніше ніж за день до їх проведення.

Процедура розгляду. Розгляд апеляційної заяви відбувається шляхом проведення технічної та предметної перевірки правильності встановлення результату зовнішнього оцінювання. Під технічною перевіркою мається на увазі встановлення правильності визначення результату під час комплексної автоматизованої обробки бланків відповідей. Натомість, предметна перевірка передбачає визначення об'єктивності оцінювання завдання з розгорнутою відповіддю (у бланку «Б» для таких предметів як українська мова та література, іноземні мови, російська мова).

У разі потреби, апеляційна комісія має право запрошувати на засідання заявника з метою отримання додаткової інформації, необхідної для прийняття остаточного рішення.

Результати. За результатами розгляду, Апеляційна комісія може відмовити в задоволенні апеляційної заяви через недостатність підстав для зміни результату. У такому випадку результат ЗНО з відповідного предмета не змінюється. Якщо ж апеляційна заява задовільняється, то приймається рішення про зміну кількості балів. Абітурієнтам варто пам’ятати, що таке рішення може стосуватися збільшення, або ж зменшення початкової кількості балів.

Рішення апеляційної комісії має бути надіслано заявнику у вигляді витягу із протоколу засідання апеляційної комісії, до якого додаються первинні копії бланків відповідей та картка результатів зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнта з певного предмета.

 
Детальніше:
Наталія Радиш, юрист Львівського представництва Громадянської мережі ОПОРА,
телефон гарячої лінії для вступників: 044 222 57 27.
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).


[i] Процедура подання апеляційної заяви та порядок її розгляду визначається Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році та Положенням про апеляційну комісію УЦОЯО, які затверджені наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22 жовтня 2012 року № 1130.