Громадянська мережа ОПОРА провела 91 спостереження за процедурами ЗНО у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Павлограді та Кривому Розі з наступних предметів: українська мова та література, англійська мова, математика, історія України.

Зовнішнє незалежне оцінювання цього року має ряд відмінностей, зумовлених змінами умов вступу до вищих навчальних закладів: ЗНО з української мови та літератури об’єднали з державною підсумковою атестацією, для вступу до вишів не будуть дійсними сертифікати УЦОЯО минулих років. Це вплинуло на високу явку учасників тестування з української мови та літератури, яка склала близько 95%.  Ще одна новація -  наявність базового та поглибленого рівнів завдань з української мови та літератури і математики. Поглиблений рівень буде передбачено Правилами прийому деяких ВНЗ на окремі спеціальності. Однак спостерігачами були зафіксовані випадки, коли учасники відмовлялися працювати над завданнями поглибленого рівня і здавали незаповненими бланки відповідей. Явка на інші предмети була нижчою -  абітурієнти, котрі не склали ЗНО з української мови та літератури, втратили шанс вступати до ВНЗ. Адже змінився підхід до визначення результатів ЗНО - встановлення так званого порогового бала «здав/не здав». Спостерігачам ОПОРИ Дніпропетровський РЦОЯО надав можливість бути присутніми на засіданні експертних рад під час встановлення порогового балу. Цей поріг дозволяє розмежувати абітурієнтів з мінімально необхідним обсягом знань від тих, хто  його не має.

Загальна оцінка проведення ЗНО в Дніпропетровській області – позитивна. Але без порушень процедури персоналом пунктів тестування (ПТ) та абітурієнтами не обійшлося.

На ПТ ПВНЗ  "Дніпропетровський гуманітарний університет" під час тесту з англійської мови один із старших інструкторів знайомився із тестовими завданнями сертифікаційної роботи; інший старший інструктор  залишав аудиторію без дозволу відповідального за ПТ.

Під час тестуванні з історії  України  на  ПТ ПВНЗ "Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля" не вистачало 10 інструкторів - вчителі не були повідомлені. До початку написання тесту за допомогою ДпРЦОЯО  необхідна кількість персоналу була забезпечена. На ПТ "Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти (корпус №2)" Уповноважена особа УЦОЯО виявила двох інструкторів, котрі в аудиторіях під час ЗНО читали книги. Книги було вилучено, інструктори написали пояснювальні записки.

Абітурієнти цього року менше спізнювалися та забували необхідні документи для допуску на ПТ, вилучення учасників з пунктів через порушення процедури місце мали.

За інформацією Дніпропетровського РЦОЯО кількість учасників тестування, якими дочасно припинено виконання сертифікаційної роботи, у зв’язку з порушенням порядку проведення ЗНО -2015 – 48 осіб. Переважна кількість порушень – виявлення в учасників різних технічних пристроїв, за допомогою яких можна фіксувати та передавати інформацію, здебільшого – телефонів. У двох абітурієнтів під час складання тесту з англійської мови (ПТ ПВНЗ  "Дніпропетровський гуманітарний університет") за допомогою металодетектора було виявлено навушники,  однак роботу над тестом вони не припинили. Це є порушенням,  громадський спостерігач ОПОРИ вніс зауваження до протоколу.

На ПТ КЗ СЗШ № 30 (м. Дніпродзержинськ) під час тесту з математики троє абітурієнтів були позбавлені права продовжувати роботу над тестом через наявність шпаргалок. При цьому двоє з них після складених актів про порушення подали апеляції, бо були незгодні з ануляцією їхніх результатів. Така апеляція не може бути задоволена. Відповідно «Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2015 році» абітурієнт зобов'язаний не мати при собі друкованих і рукописних матеріалів, що не передбачені процедурою тестування.    

Спостерігачами зафіксовано 21 випадок звернення до медичного працівника,  дві абітурієнтки не завершили написання роботи за станом здоров’я, ще 2 - госпіталізовано.

Цьогорічна вступна кампанія має ряд суттєвих відмінностей порівняно з попередніми роками. Основними є три – новий підхід до обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти; запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв; автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

Як і в попередні роки, вступники можуть подати для участі у конкурсному відборі в паперовій або електронній формі 15 заяв - по три заяви до п'яти ВНЗ України. Важливою є конкретизація – йдеться саме про три заяви в одному ВНЗ, адже раніше в Умовах прийому йшлося про заяви на три напрями підготовки (на три спеціальності). Ще одна новація -  кожній із поданих заяв вступник має присвоїти показник, виражений числами від 1 до 15, де 1 – це найбільш пріоритетна заява, 15 – найменш пріоритетна. Рейтингуючи в такий спосіб заяви, вступник визначається особисто, а також демонструє свій намір приймальній комісії щодо того, де саме він хоче навчатися та за якою спеціальністю. Ймовірно, що частина абітурієнтів не виконає умови до зарахування, тобто не подасть оригінали документів у Приймальну комісію до 8 серпня. В такому випадку Умовами  прийому передбачено надання рекомендацій до зарахування на вакантні місця державного замовлення вступникам із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, котрі виконали умови до зарахування та мають найвищий конкурсний бал.

 

Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).