6 липня 2015 року на прес-конференції в Івано-Франківську координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області розповів про підсумки громадського спостереження за  зовнішнім незалежним оцінюванням 2015 року. ОПОРА слідкувала за дотриманням процедур стандартизованого тестування з чотирьох предметів (українська мова та література, англійська мова, математика, історія України), провівши 39 спостережень.              

Під час спостереження за ЗНО спостерігачами ОПОРИ  не було зафіксовано фактів порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування чи фактів недобросовісного виконання своїх обов’язків. Це свідчить про належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування, що був проведений Івано-Франківським РЦОЯО, та достатній рівень компетенції персоналу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

У порівнянні з персоналом, учасники ЗНО менш дисципліновані у питанні дотримання процедури. Зокрема, це стосується ігнорування абітурієнтами заборони мати при собі під час складання тесту заборонені засоби зв'язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими відповідних технічних засобів чи пристроїв. Під час перевірки металодетекторами заборонені пристрої були виявлені у 12 абітурієнтів, внаслідок чого їх було вилучено з пункту тестування, а роботи анульовано. Найбільше вилучень відбулось на тестуванні з української мови та літератури – 8, на тестуванні з історії України вилучено 2 абітурієнтів по одному вилученню зафіксовано на тестуваннях з математики і фізики.

Проте, порівнюючи із загальною кількістю абітурієнтів, що взяли участь у тестуванні, частка порушників незначна, а факти порушень через їхню незначну кількість не мають масового характеру. Якщо брати до уваги дані по кількості вилучень останніх трьох років, то рівень вилучень залишається стабільно низьким. «Така тенденція свідчить про відповідальне ставлення учасників ЗНО до проходження тестування та належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування. Окрему важливу функцію на пунктах тестування виконують металодетектори, які служать не лише інструментом виявлення заборонених технічних засобів у абітурієнтів, але й виконують роль запобіжника можливим порушенням за допомогою мобільних пристроїв» – наголошує представник громадського спостереження ОПОРИ.

У 2012 році відбулось 7 вилучень абітурієнтів, у 2013 році – 11 вилучень, у 2014 – 14 вилучень, а 2015 року через порушення процедури вилучено з пункту тестування та анульовано сертифікаційні роботи 12-тьом абітурієнтам.

Разом з цьогорічним запровадженням базового і поглибленого рівнів ЗНО та зарахуванням результатів тестування з української мови як ДПА, було запроваджено нову систему оцінювання сертифікаційних робіт,  тобто встановлення порогу «склав/не склав». На жаль? через брак відповідно нормативної бази, відсутність відповідних норм у «Положенні про громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів», громадські спостерігачі не мали можливості здійснювати повноцінне громадське спостереження за роботою експертних груп, які працювали над визначенням порогового бала «склав/не склав».

Зважаючи на це, Громадянська мережа ОПОРА рекомендує УЦОЯО внести зміни у «Положення про громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів», які б чітко регулювали процедуру громадського спостереження за визначенням експертними групами порогового бала «склав/не склав» та наділяли громадських спостерігачів правом безпосереднього спостереження за роботою експертних груп.

Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).