10 червня 2015 р. відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови. Порівняно з тестуванням з української мови та літератури, яке проходило 24 квітня, спостерігачі ОПОРИ фіксують зниження явки учасників фактично на 10%; зменшення кількості вилучень абітурієнтів через наявність при собі заборонених технічних засобів зв'язку, накопичення та перенесення інформації; появу на пунктах тестування осіб без необхідних документів та випадки запізнення. На жодному з пунктів тестування спостерігачі не зафіксували розкриття контейнерів з тестовими матеріалами чи розголошення змісту завдань до початку оцінювання.

Явка ЗНО та ситуація на Донбасі

За оперативними даними Українського центру оцінювання якості освіти, цьогорічна явка учасників на тестування з англійської мови становить 87% від попереднього зареєстрованих осіб. Нагадаємо, на ЗНО з української мови та літератури, яке є обов’язковим для всіх вступників та цьогоріч було поєднано з державною підсумковою атестацією, явка становила більше 95%. В розрізі окремих регіонів констатуємо, що найнижчою відвідуваність пунктів тестування зафіксована у Луганській області, місті Києві, а також в Донецькій та Одеській областях. Найбільша кількість вступників з’явилася на пункти у Хмельницькій, Чернігівській, Київській та Дніпропетровській областях.

Область

Явка учасників

Луганська

83,50%

м. Київ

83,72%

Донецька

84,50%

Одеська

85%

Сумська

86,70%

Івано-Франківська

86,80%

Черкаська

86,83%

Херсонська

87%

Запорізька

87,10%

Полтавська

87,10%

Харківська

87,30%

Львівська

88,08%

Вінницька

88,40%

Житомирська

88,50%

Рівненська

88,64%

Волинська

88,94%

Дніпропетровська

89,01%

Київська

89,36%

Чернігівська

90,79%

Хмельницька

91%

Низьку явку учасників ЗНО на Донбасі пов’язуємо насамперед із тим, що частина абітурієнтів, які зареєструвалися для проходження оцінювання знань й проживають у зоні ведення АТО, не з’явилися на пункт тестування. Попри те, що МОН підготувало Пам’ятку для отримання дозволу на перетин лінії розмежування з метою проходження ДПА та здачі ЗНО, не всі учасники мають необхідні документи для перетину цієї лінії.

Разом з тим, за повідомленнями спостерігачів з Луганщини, на обласному рівні прийнято рішення (наказ голови військово-цивільної адміністрації Луганської області Геннадія Москаля) про тимчасове поселення учасників ЗНО та допомогу з харчуванням. Абітурієнти, які приїздять на тестування із зони АТО, розміщуються у інтернатах обласного рівня у містах Сєверодонецьк, Рубіжне та Старобільськ. На цей час відома інформація про 22 абітурієнтів, які отримали допомогу з проживанням. Координує увесь процес департамент освіти та науки Луганщини. Тому, якщо абітурієнти вже знаходяться на території підконтрольній Україні, радимо їм не перетинати блок-пости по декілька разів, а скористатися допомогою з тимчасового поселення, пройти тестування з усіх предметів і лиш тоді повертатися додому.

Ще однією причиною низької явки на тестування є той факт, що учасники, які не склали ЗНО з української мови та літератури, втратили шанс вступати до вищих навчальних закладів, а тому не бачать сенсу проходити перевірку знань з інших предметів. Прогнозуємо, що явка абітурієнтів на решті предметів не надто ростиме.

Замінування у Харкові

Фактором, який міг вплинути на явку учасників тестування у м. Харків, стало повідомлення про «замінування» центральної площі міста, через що вранці були заблоковані деякі виходи зі станцій метро «Університет» та «Площа Свободи».  Попри те, що розпорядженням Харківського РЦОЯО час запуску абітурієнтів на пункти тестування, що розташовані у прилеглому районі міста, було подовжено до 11.00, деякі учасники ЗНО прибули до ПТ  із запізненням. За даними спостерігачів, у два пункти, що розташовані у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» (Секції А та Б), запізнилися через заблокування виходів зі станцій метро та не були допущені до тестування по одному учаснику.

Зважаючи на такі непередбачувані обставини, рекомендуємо абітурієнтам приходити на пункти тестування заздалегідь. Окрім цього, якщо з об’єктивних причин учасник не зміг з’явитися на ЗНО, він має право зареєструватися на додаткову сесію, звернувшись до відповідного регіонального центру. Контакти Харківського РЦОЯО подаємо за посиланням.    

Поява у пунктах ЗНО без необхідних документів

Більше ніж зазвичай спостерігачі ОПОРИ фіксують випадки появи на пунктах тестування учасників без необхідного документа, що посвідчує особу – паспорта. Причому, на це є як об’єктивні причини, так і недогляд з боку абітурієнтів та їхніх батьків.  У Донецькій області через бойові дії учасник втратив паспорт, а коли отримав новий, серія та номер документу вже не співпадали із даними, що були внесені в сертифікат на етапі реєстрації. З’ясувавши ситуацію, абітурієнта допустили до тестування, уповноважена особа зафіксували випадок у картці спостереження.

У Києві було зафіксовано появу двох абітурієнтів без сертифікатів та п’яти без паспортів – в усіх випадках вони не змогли розпочати роботу над тестом. У Бучанську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №3 (Київська область) учасник прибув з довідкою про втрату паспорту. Проте, оскільки у довідці немає фото, а в сертифікаті були подані дані паспорта, у пункті прийняли рішення не допускати абітурієнта до тестування. Натомість у Бориспільській загальноосвітній школі №6 до ЗНО допущено учасницю за довідкою з міліції і кольоровою копією паспорту.

У місті Ізмаїл Одеської області у пункт тестування були допущені учасники із закордонним паспортом та з водійськими правами, однак за умови довезення необхідних документів впродовж 15 хвилин. У Івано-Франківську абітурієнт прибув на ЗНО без паспорта, оскільки напередодні загубив його, а тимчасове посвідчення громадянина чи новий паспорт не встиг виготовити. За погодженням з Івано-Франківським РЦОЯО, учасника допустили до складання тесту на підставі свідоцтва про народження.

Порушення процедури ЗНО учасниками

Попри те, що представники мережі ОПОРА констатують зменшення випадків вилучення абітурієнтів з пунктів через порушення процедури, а в окремих регіонах дострокового припинення роботи над тестом не було зафіксовано взагалі – Івано-Франківська, Сумська області, наявність мобільних телефонів в учасників ЗНО залишається чи не основною проблемою.

Наприклад, у Цюрупинській школі №2 Херсонської області пункт тестування достроково залишили п’ятеро абітурієнтів: четверо через наявність мобільних телефонів, один – за накопичувальний пристрій – флеш-карту. У Київській області спостерігачі зафіксували вилучення з пунктів тестування дев’яти осіб: однієї за наявність шпаргалок,  трьох – за навушники та плеєр, п’ять – за наявність телефону, причому в одного абітурієнта було знайдено одразу два мобільні пристрої.

Натомість у Дніпропетровську (ПТ «ПВНЗ  «Дніпропетровський гуманітарний університет») у двох абітурієнтів  за допомогою металодетектора було виявлено навушники,  однак їм було зроблено лише зауваження і робота над тестом продовжилася.

Зважаючи на наявність розбіжностей у підходах, коли ідентичні проблеми знаходять різне вирішення, звертаємо увагу регіональних центрів на необхідність уніфікувати дії відповідальних та уповноважених осіб у подібних випадках.

 

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).

Детальніше:
Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА: +38 098 844 29 65.