Сьогодні, 12 травня 2015 р., відбулося засідання експертної комісії Українського центру оцінювання якості освіти, завданням якої було визначити пороговий бал «склав/не склав» для зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури.

22 бали зі 104 – саме стільки необхідно набрати цьогорічним абітурієнтам з цього предмету, щоб взяти участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів. Переведення тестових балів в рейтингові за шкалою 100-200 балів, яка використовується під час вступу до ВНЗ, відбудеться згодом. Однак вже тепер абітурієнти можуть порахувати, скільки завдань ЗНО вони виконали правильно та чи зможуть конкурувати за місця у вищих навчальних закладах.

Звертаємо увагу, що пороговий бал «склав/не склав» за методикою Ангоффа-Беука, яку вперше було апробовано в Україні, мав дорівнювати 25 балам. Цей метод базується на оцінках 90 експертів, які представляють усі регіони України, та результатах перевірки бланків відповідей «А» та «Б» усіх учасників ЗНО. Відповідно до цього балу, 13 % абітурієнтів, які пройшли тест 24 квітня, могли не скласти ЗНО.

Однак члени експертної комісії Українського центру оцінювання якості освіти вирішили, що це надто високий поріг, тому прийняли рішення понизити бал до 22. Відповідно, відсоток тих, хто не складе ЗНО з української мови та літератури скоротиться до 8,4 % від загальної кількості тих, хто взяли участь у тестуванні. Таким чином, експерти дали шанс на вступ до ВНЗ фактично усім цьогорічним випускникам, разом з тим, продемонстрували, що рівень володіння предметом, не є обов’язковим для здобуття вищої освіти.

Детальніше:
Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА: +38 098 844 29 65.