Другий етап надання рекомендацій до зарахування почався 5 серпня. Приймальні комісії навчальних закладів повинні були здійснити коригування списку рекомендованих до зарахування, а саме: анулювати раніше надані рекомендації вступникам, які не подали оригінали документів та надати рекомендації вступникам, наступним за рейтинговим списком.

Відповідно до п.5 Розділу XV Умов прийому до ВНЗ у 2014 після здійснення коригування, приймальна комісія повинна оновити рейтингові списки та списки рекомендованих до зарахування на інформаційних стендах та веб-сайтах навчальних закладів.

ОПОРА провела моніторинг веб-сайтів 183 ВНЗ державної та комунальної форм власності щодо виконання ними вимог до оприлюднення оновлених списків та може виокремити наступні тенденції:

 

  1. Попри те, що списки рекомендованих до зарахування приймальні комісії мали оприлюднити до 12.00 5 серпня, оновлена інформація на багатьох веб-сайтах з’явилася лише ввечері 5 серпня чи, подекуди, зранку 6 серпня.
  2. Як і на першому етапі, більшість навчальних закладів не використовує форму, запропоновану з ЄДЕБПО для демонстрації списку вступників рекомендованих до зарахування. Відповідно до умов прийому список має містити:

 

    1. прізвище, ім’я та по батькові вступника;
    2. конкурсний бал вступника;
    3. наявність підстав для вступу поза конкурсом;
    4. наявність підстав до зарахування на місця цільового прийому;
    5. наявність підстав для зарахування за результатами співбесіди;
    6. наявність підстав до зарахування як учасника міжнародних олімпіад;
    7. наявність права на першочергове зарахування.

А форма списку рекомендованих до зарахування повинна виглядати таким чином (відповідно до Програмного комплексу ЄДЕБО):

єдебо

Хоча з порівнянні з даними моніторингу сайтів 2 серпня, які проводила ОПОРА, кількість ВНЗ, які виконали вимоги щодо оприлюднення списків збільшилася, їх якість не завжди дає можливість абітурієнту отримати об’єктивну інформацію. Так, попри наявність списків ВНЗ не завжди  вказують яка саме це хвиля зарахування, а тому не зрозуміло, чи це ще старі списки від 2 серпня, чи вже оновлені, від 5 серпня. Поширеним також є наявність у списку рекомендованих до зарахування осіб, які були рекомендовані в першій хвилі, однак не подали оригінали документів. Їх рекомендації приймальна комісія не анулювала, що також є порушенням умов вступу.

Дані у таблицях подані станом на ранок 6 серпня 2014 року.

 Завантажити документ.

Дослідження підготовлено в рамках проекту "Протидія інституційній корупції в освітній сфері на етапі вступної кампанії до вищих навчальних закладів через формування рейтингу відкритості ВНЗ та проведення дослідження результатів зарахування студентів". Проект здійснюється за фінансової підтримки МФ "Відродження".

Консультаційна та юридична допомога вступникам: 044-222-57-27.