Відповідно до Розділу XV Умов прийому до ВНЗ у 2014 р. списки вступників, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднюються на інформаційному стенді приймальної комісії, а також на веб-сайті вищого навчального закладу не пізніше 12:00 2, 5 та 8 серпня. Список вступників повинен містити такі дані:

  • прізвище, ім’я та по батькові вступника;
  • конкурсний бал вступника;
  • наявність підстав для вступу поза конкурсом;
  • наявність підстав до зарахування на місця цільового прийому;
  • наявність підстав для зарахування за результатами співбесіди;
  • наявність підстав до зарахування як учасника міжнародних олімпіад;
  • наявність права на першочергове зарахування.

З проведеного моніторингу оприлюднення рейтингових списків, а також списків рекомендованих до зарахування у 183 ВНЗ державної та комунальної форм власності та 91 приватного закладу простежуються певні тенденції. Більшість навчальних закладів не використовує форму, запропоновану з ЄДЕБПО для демонстрації списку вступників рекомендованих до зарахування. Не завжди у списках зазначені категорії вступників, передбачені Умовами прийому, зокрема, немає інформації про загальний конкурсний бал, не відзначено приналежність вступників до категорії поза конкурсників, цільовиків.

Окрім цього, не на всіх веб-сторінках ВНЗ можна легко відшукати списки рекомендованих до зарахування. Іноді посилання розміщене на головній сторінці, проте частіше - у підтемах розділу "Приймальна комісія" чи "Абітурієнту" або у рубриці новин. Формат списків теж відрізняється - від сканованих документів до заархівованих папок. 

Як і минулоріч, частина вишів на першому етапі рекомендують до зарахування значно більше абітурієнтів, ніж виділено місць державного замовлення. Також деякі навчальні заклади, які були лідерами за кількістю отриманих заяв від вступників, наприклад Національний авіаційний університет, взагалі не оприлюднили списки рекомендованих на веб-сайті. Це утруднює можливість перевірки власної рейтингової позиції тими абітурієнтами, що знаходяться не в столиці і подавали електронні заяви для участі у конкурсному відборі. Окремі виші розмістили на веб-сайтах оголошення, що рейтингові списки будуть зачитані безпосередньо в приміщенні навчального закладу, однак на сайті інформація не висвітлюватиметься.

Дані у таблицях подані станом на 2 серпня 2014 року. ОПОРА також проводитиме моніторинг наявності на веб-сайтах списків рекомендованих до зарахування у другому та третьому етапі, тому вкотре звертаємо увагу приймальних комісій ВНЗ на обов"язковість розміщення та вчасність оприлюднення таких даних.

Завантажити документи: "ВНЗ державної та комунальної форм власності" та "ВНЗ приватної форми власності"

 

Дослідження підготовлено в рамках проекту "Протидія інституційній корупції в освітній сфері на етапі вступної кампанії до вищих навчальних закладів через формування рейтингу відкритості ВНЗ та проведення дослідження результатів зарахування студентів". Проект здійснюється за фінансової підтримки МФ "Відродження".

Консультаційна та юридична допомога вступникам: 044-222-57-27.