З 1 по 15 липня 2014 року проходитиме додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання. У порівнянні з попередніми роками у ній бере участь значно більша кількість учасників. Так, минулого року для участі у додатковій сесії зареєструвалося 2 155 абітурієнтів, цього року – більше 21 тис. Така кількість зумовлена перш за все тим, що стандартизоване тестування досі не проходили випускники з Донецької та Луганської областей, де основна сесія була відмінена через неможливість гарантувати безпеку учасникам ЗНО та персоналу пунктів тестування, а також – через ймовірність розголошення змісту тестових матеріалів. Крім того, ЗНО під час додаткової сесії проходитимуть і абітурієнти з Автономної Республіки Крим, яких більше 400 осіб.

Тестування з кожного предмету додаткової сесії проходитиме у всіх обласних центрах за винятком Донецька та Луганська. Таке рішення було прийняте для того, аби спростити добирання до пункту тестування його учасникам, особливо тим, які були змушені тимчасово переселитися до інших регіонів України. Саме тому, в окремих областях на додаткову сесію з географії були створені пункти тестування всього для декількох вступників (10 осіб – м. Рівне, 15 осіб – м. Чернівці,  13 осіб – в м. Ужгород).

Більшість абітурієнтів з Донбасу перереєструвалася для проходження додаткової сесії ЗНО у Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській області, а також у Києві. Такий перерозподіл змінив і мережу пунктів тестування. Якщо у всіх регіонах під час додаткової сесії працюватиме всього один пункт тестування (в Одесі - 2), то у Харкові під час тестування з української мови та літератури аж 29, у Дніпропетровській області – 13, у Запорізькій – 17, у м. Київ – 11. У Дніпропетровській області абітурієнти проходитимуть тестування у двох містах – Дніпропетровську та Павлограді, у Запорізькій теж у двох – безпосередньо у Запоріжжі та в Бердянську,  у Харківській – тільки в Харкові.

Вчора, 1 липня, пройшло перше ЗНО додаткової сесії з географії. Спостерігачі ОПОРИ звертають увагу на окремі відмінності у процедурі порівняно з основною сесією. По-перше, у пункти тестування дозволено допускати учасників, які не мають усіх необхідних документів. Очевидно, що таке рішення було прийняте зважаючи на контекст, у якому проходить додаткова сесія. Адже основна кількість учасників – це випускники з Донбасу, які були змушені добиратися до пунктів тестування за вкрай складних умов. Тому в Українському та Регіональних центрах оцінювання якості освіти для них ішли на поступки. Наприклад, у Дніпропетровськ на пункт тестування «Український державний хіміко-технологічний університет» прибув учасник з міста Слов'янськ без сертифіката. Зі слів абітурієнта, він його не отримав поштою. Персонал пункту радився з Дніпропетровським РЦОЯО, у результаті чого абітурієнту було дозволено складати тест. Однак, після іспиту він має з'явитися до ДРЦОЯО, де йому видадуть дублікат сертифіката. В разі, якщо на наступне тестування він не матиме відповідного документа, до складання тесту його не допустять. Ідентична ситуація була зафіксована і в пункті тестування «Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля» – абітурієнту, що з'явився без сертифіката, було дозволено складати тест, однак пізніше він мав пізніше звернутися до Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти. Разом з тим, для пропуску в пункт тестування в абітурієнта має бути документ, який підтверджує його особу. Адже за таких умов легко зманіпулювати і пройти тестування за іншого учасника.

Другою відмінністю в процедурі стало те, що допуск абітурієнтів на пункти тестування не припинявся після 10:50, як це відбувалося під час основної сесії. Однак, зустрічаємо різні підходи щодо продовження термінів допуску учасників на пункти тестування. У Харкові спостерігачів повідомили, що допуск абітурієнтів було подовжено до 11:20. У пункті ж тестування в Бердянську Запорізької області спостерігача проінформували, що абітурієнти можуть заходити до аудиторії до кінця тестування, але якщо в них на те буде поважна причина. В регіональному центрі таке рішення мотивували тим, що велика кількість абітурієнтів добирається саме із зони військових дій, тому було прийнято таке рішення. У Дніпропетровську допуск учасників до пунктів тестування було продовжено до 11:00, однак запізнень не зафіксовано – пізніше 10:50 абітурієнти на ПТ не з’являлися. Загалом, було зафіксовано одне запізнення абітурієнта із Маріуполя Донецької області. Він з’явився на ПТ, що знаходиться у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (корпус № 2), об 11:05 без сертифіката ЗНО, який залишився вдома. Однак, враховуючи окремі зміни у процедурі, абітурієнт був допущений до тестування.

Третьою відмінністю додаткової сесії стало додаткове внесення абітурієнта в алфавітний і аудиторний списки вже у пунктах тестування. В Івано-Франківську на пункт тестування прийшло двоє учасників із запрошеннями-перепустками для проходження ЗНО, однак не змогли знайти себе в алфавітних списках відповідного пункту тестування. Уповноважена особа сконтактувалася з Івано-Франківським центрам оцінювання якості освіти про те, як діяти у цій ситуації. Там було прийняте рішення допустити учасників до проходження ЗНО в аудиторії, де не з’явилися усі вступники, та де були вільні місця. Подібна ситуація мала місце і в Ужгороді. Однак тут персонал пункту тестування був поінформований заздалегідь про такого абітурієнта. Тому алфавітний та аудиторний списки були доукомплектовані, а відомості про це внесено в аудиторний протокол. Як з’ясувалося, рішення про реєстрацію абітурієнта на додаткову сесію було прийняте УЦОЯО 27 червня, коли алфавітні та аудиторні списки вже були надруковані.

В кожному пункті тестування, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, під час проставляння відмітки у сертифікати про проходження ЗНО застосовувались металошукачі. Зафіксовано лише один випадок наявності в учасника тестування технічних приладів та засобів зв’язку. На пункті тестування, що знаходиться у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (корпус № 2), під час технологічної перерви встановлено, що абітурієнтка порушила процедуру проходження ЗНО (телефон знаходився поряд з абітурієнтом на робочому місці). Був складений акт про порушення, абітурієнт припинив роботу над тестом.

Однією з особливостей тестування під час додаткової сесії є присутність великої кількості батьків біля пунктів. Перш за все це пов’язано з тим, що вони не хочуть відпускати дітей через блок-пости, які є небезпечними через присутність на них озброєних людей. Особливо це стосується тих, хто виїжджав до Харкова автобусом чи автомобілем. Крім того, учасники та їхні батьки наголошують на окремих стресових ситуаціях під час подорожі. Наприклад, потяг Маріуполь-Харків № 332Д затримався на станції 6 годин у зв’язку з повідомленням про замінування вагону. Поза тим, є також приклади ефективної організації доїзду до пунктів тестування. Так, адміністрація кожної школи міста Кіровськ Луганської області наймала автобуси, по одному для кожного класу, що дозволило абітурієнтам вчасно дістатися до місць проходження ЗНО.

Слід зазначити, що більшість абітурієнтів все ж таки прибувають до пунктів тестування заздалегідь, за 1-2 дні. Таким вступникам Міністерство освіти й науки пропонує безкоштовне розміщення у гуртожитках вищих навчальних закладів. Детальну інформацію, а також номери телефонів відповідальних осіб у координаційних центрах стосовно поселення можна знайти на сайті Міністерства.

Разом з тим, до представників ОПОРИ у регіонах далі звертаються батьки абітурієнтів з Донбасу й запитують про можливість пройти ЗНО під час додаткової сесії. Радимо усім звертатися з такими проханнями до Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти.

 

Детальніше:
Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм, Громадянська мережа ОПОРА – 063 628 68 36.

Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).