20 червня вступники складали ЗНО з історії України. З часу запровадження незалежного оцінювання знань це тестування вперше організовувалося в одну сесію, а тому у абітурієнтів зникли підстави для скарг щодо різних рівнів складності завдань. Зникла також практика попередніх років, коли учасники з’являлися на тестування день наперед, чи навпаки – приходили із запізненням на добу, спутавши дати проходження ЗНО.

Загалом зовнішнє незалежне оцінювання з предмету відбулося без значних порушень процедури з боку як учасників, так і персоналу. Традиційно зафіксовано появу вступників на пунктах тестування без належних документів (паспорта чи сертифіката), що унеможливило їхню участь у тестуванні. Такі випадки були зафіксовані на 25 пунктах тестування з 200, де перебували спостерігачі мережі ОПОРА.

Попри те, що основна сесія ЗНО виходить на фінішну пряму і абітурієнти мали б засвоїти уроки позбавлення права проходити тестування через наявність технічних засобів зв’язку, фіксації та передачі інформації – кожного разу металодетектори фіксують заборонені пристрої. Однак, під час тестування з історії України таких випадків було виявлено менше, ніж на інших предметах зі схожою кількістю учасників. Попри те, не гребують учасники  шпаргалками та можливістю списати один в одного. Цього разу про підказку просили і в спостерігача від ОПОРИ. Так, у м. Южноукраїнськ Миколаївської області у середній загальноосвітній школі №4 учасник намагався одержати допомогу у громадського спостерігача. Останній пояснив ситуацію надмірним хвилюванням абітурієнтів. До слова, через погане самопочуття, довелося звертатися за допомогою медичних працівників учасникам у Миколаєві та Києві, у Харкові – після завершення ЗНО викликали карету швидкої допомоги через підозру на отруєння.

Прикрий інцидент, пов'язаний із неналежною підготовкою до тестування, був зафіксований у столиці. У спеціалізовану школу №88 м. Києва з поглибленим вивченням російської мови проходити ЗНО прибула абітурієнт з обмеженими можливостями (пересувається у інвалідному візку). За словами відповідального за пункт тестування, він не був поінформований про необхідність створення належних умов для такої учасниці. Разом з тим, абітурієнтка стверджує, що під час реєстрації вона вказувала про потребу особливих умов для участі у ЗНО. Через неузгодженість цих моментів незручність відчули і персонал пункту тестування, і учасниця. Оскільки усі аудиторії, де проводилося тестування, були розташовані на третьому та четвертому поверхах, а приміщення не обладнане ліфтом – реальної можливості особисто піднятися до відведеного місця не було. Тому, батько та охоронець несли учасницю на руках на 4 поверх по сходах.

Як і на попередніх тестуваннях, спостерігачі фіксують незначні дефекти друку у тестових зошитах та бланках для відповідей. При відкритті пакету з завданнями і роздачі їх абітурієнтам було виявлено, що один з бланків був з браком друку в Одеській загальноосвітній школі №48. У ПТ Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ в аудиторії №13 виявлено пошкоджений (надірваний) бланк «А». Проблеми у всіх випадках вдалося уникнути, замінивши браковані матеріали на ідентичні, які не використовувалися через те, що один з учасників не з’явився на тестування. У ПТ Криворізька загальноосвітня школа № 32 в одного абітурієнта робочий зошит був не скріплений, однак заміна зошита не проводилася, оскільки це не створювало вступнику незручностей під час роботи над тестом.

До найбільш резонансних порушень правил та процедур ЗНО, зафіксованих спостерігачами, належить намагання пройти тестування за брата. Так, у м. Коломия Івано-Франкіської області ще до початку тестування був виявлений абітурієнт, який намагався скласти тест за свого брата. Для цього він переклеїв своє фото у паспорт брата. Як пояснив порушник, брат ошпарив ногу і не міг прийти на пункт тестування, тож вони таким чином думали вийти з ситуації. Хлопця було негайно виведено за межі пункту тестування. Порушника виявила інструктор, яка вчила в школі обох братів.

В НВК «ДНЗ-ЗНЗ» м. Самбораінструктор, яка розклеювала наліпки, помітила, що прізвища одного з абітурієнтів та старшого інструктора однакові та повідомила про це уповноваженому від УЦОЯО та відповідальному за ПТ. Виявилося, що ці особи мають родинні зв’язки. В результаті, старшого інструктора, яка виявилася мамою абітурієнтки, замінили.

Інше порушення з боку персоналу пункту тестування було зафіксоване в Дніпропетровську. У ПТ Академія митної служби України (корпус №3) в аудиторії №5 інструктор користувався мобільним телефоном, швидше за все – для входу в Інтернет. У пункт тестування приїхав представник з Дніпропетровського РЦОЯО, був складений акт про порушення, інструктор, після надання пояснень, залишив приміщення. Факт використання мобільного телефону персоналом був зафіксований і на ПТ Костопільська ЗОШ №6 у Рівненській області. Тут, розмовляв по телефону та дивився відео представник Державної служби охорони, а черговий з першого поверху просто розмовляла по телефону. ОПОРА наголошує на важливості дотримання процедур ЗНО персоналом пунктів тестування, оскільки саме вони мають демонструвати дотримання правил стандартизованого тестування та не провокувати учасників на зловживання.

На Дніпропетровщині мав місце неприємний інцидент, який, щоправда, не має безпосереднього відношення до проведення стандартизованого тестування. Після закінчення тестування у Нікопольській середній загальноосвітній школі № 20 абітурієнт виявив викрадення мопеда, який він припаркував на стоянці біля пункту тестування.

 

Детальніше:
Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм, Громадянська мережа ОПОРА – 063 628 68 36.

Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).