ОПОРА проаналізувала інформацію, надану Вінницькою обласною виборчою комісією, щодо гендерного представництва в поданих партійних списках. Загальна кількість кандидатів становить 838 представників партій, з яких 237 жінки. Виявилось, що з усіх претендентів від політичних партій до Вінницької обласної ради жінки становлять 28.2%.

У Вінницьку обласну радуподалисписки 12 партій, з них сім партій виконали норму закону «Про місцеві вибори» щодо 30% представництва в списках осіб однієї статі.

Найбільше у відсотковому значенні від загальної кількості поданих у списку кандидатів мають партії «Нова держава» 46.6%, «Радикальна партія» 36% та «Громадський рух «Народний контроль» 35.7%.

Найбільше жінок у кількісному значенні у партії «Народний контроль» (30), а найменше в партії «Нова держава» (7), але з 15 поданих кандидатів. Також «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» висунув 12 жінок з 85 поданих партією кандидатів.

Отже, в загальному результаті у Вінницькій обласній раді партійні списки не відповідають ч.3 ст.4 закону України «Про місцеві вибори» становлячи при цьому 28.2% жінок (представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку).

Зазначимо, що не дотягнули до 30% бар’єру партія «Самопоміч», яка подала 29.1% жінок та партія «УКРОП» - 23.9% поданих жінок.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.