Одеський апеляційний адміністративний суд визнав Давіда Жванію винним в непрямому підкупі виборців.

Сьогодні, 31 серпня, відбулась прес-конференція Об'єднаної опозиції, на якій було презентовано судове рішення щодо визнання кандидата по 140 округу Давіда Жванію винним у порушенні вимог закону про вибори щодо ведення агітації.

24 серпня Давід Жванія подарував учням школи Троїцьке Біляївського району 275 комплектів шкільної форми. При цьому, в комплектах шкільної форми містились листівки із зображенням самого Давіда Жванії, який балотується по цьому округу.

Після цього Сергій Шумський (кандидат по цьому ж округу від Об'єднаної опозиції) звернувся до Одеського окружного адміністративного суду із позовом щодо дій Давіда Жванії, оскільки вони не відповідають закону про вибори.

Прес-конференція опозиції

Цікаво, що суд першої інстанції не визнав Давіда Жванію винним у порушенні закону, оскільки, за словами його довіреної особи — екс-керівника Одеського обласного УМВС Михайла Яцкова, в цей день кандидат був за кордоном і не міг приймати участі в цих заходах. Не переконали суддів навіть надані Сергієм Шумським фото- і відеозаписи участі Давіда Жванії у врученні подарунків, а також інформація про здійснений подарунок на самому сайті Давіда Жванії.

Таким чином, Одеський окружний адміністративний суд не побачив доказів вчинення цих дій саме Давідом Жванією. В результаті 28 серпня суд прийняв постанову про відмову в задоволені позову Сергія Шумського.

Політика це не влаштувало і він подав апеляційну скаргу на це рішення суду.

30 серпня Одеський апеляційний суд на своєму засіданні за участю представників обох сторін, а також третьої сторони — директора Троїцької ЗОШ І-ІІ ступенів Галини Проскуріної, розпочав розгляд справи. Судді ще раз переглянули всі отримані матеріали і перевірили наявність інформації про подарунок 275 комплектів учнівських форм на персональному сайті Давіда Жванії. Також, за словами Сергія Шумського, судді запитали у директора школи чи Давід Жванія дарував комплекти учнівських форм, на що Галина Проскуріна відповіла ствердно та ще раз подякувала представникам Давіда Жванії за турботу про дітей.

Постанова суду

В результаті розгляду справи колегія суддів апеляційної інстанції не погодилась з висновком своїх колег і постановила: “Вважати встановленим факт порушення кандидатом за 140 виборчим округом Жванією Давідом Важаєвичем п. 13 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, що виразилось у безоплатному наданні 24.08.2012 року кандидатом у народні депутати України за 140 виборчим округом Жванією Давідом Важаєвичем 275 комплектів шкільної форми учням Троїцької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Біляївського району”.

Цікаво також, що судді Одеського апеляційного адміністративного суду зазначили, що відмова у задоволені позову суддями першої інстанції через відсутність доказів вчинення цих дій саме кандидатом необґрунтована та помилкова, оскільки норма закону не деталізує хто може здійснювати такі протизаконні дії (закон просто зазначає, що проводити передвиборну агітацію з наданням товарів чи послуг безкоштовно або на пільгових умовах  заборонено, оскільки це — непрямий підкуп виборців — ред.).

За словами юриста Об'єднаної опозиції Оксани Добровольської, виборче законодавство не містить норми, згідно якої за такі правопорушення кандидата можна зняти з реєстрації. Однак вона запевнила, що певні санкції вжити можна.

Водночас координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України в Одеській області Громадянської мережі ОПОРА, підкреслив, що Давіда Жванію можна притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил ведення агітації. Також, за його словами, мова може йти і про кримінальну відповідальність, оскільки Кримінальний кодекс не розрізняє прямий (грошовий) та непрямий підкуп і передбачає суворе покарання за це.

Варто зазначити також, що, за словами Сергія Шумського, наразі ще декілька справ чекають апеляційного розгляду.

Сергій Шумський повідомив журналістам, що Об'єднана опозиція зафіксувала факти розміщення агітації на транспорті загального користування, а це є порушенням закону. З цих фактів політична сила подала в ОВК відповідну скаргу. За результатами її розгляду, кандидат буде звертатися в ЦВК для оголошення Давіду Жванії попередження.

“Саме парадоксальне, що нам особливо не треба “напрягатися” аби зібрати доказову базу — вони самі все публікують, навіть на своїх сайтах! Вони навіть не соромляться цього і думають, що їх не зупинити. Але ми їх зупинемо!”, - заявив Сергій Шумський.

Також Сергій Шумський повідомив журналістам, що Об'єднана опозиція займеться притягненням до відповідальності Михайла Яцкова за надання завідомо неправдивих відомостей. Цікаво, що Михайло Яцков — колишній начальник УМВС України в Одеській області.

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.