Міністру внутрішніх справ України Ю.В. Луценку

копії: Голові комітету Верховноі Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією І. Г. Калітніку

Засобам масовоі цнформації

Шановний пане Міністре!

9 квітня цього року 85 представників громадських організацій та окремих громадян з країн СНД звернулися до вищих посадовців України, в тому числі й до Вас, із зверненням "Ні - розграбуванню майбутнього Нижньодніпровського національного природного парку! Підтримку та захист його захиснику - Віктору Маруняку!" (http://maidanua.org/static/news/2007/1207697820.html).

В ньому ми просили, в тому числі "притягнути до відповідальностц посадових осіб Голопристанської райдержадміністрації, Херсонської обласної прокуратури, УБОЗу УМВС, винних у незаконних діях або бездіяльностц щодо відчуження земель та затримання й арешті Віктора Маруняка". По лінії МВС України ми отримали на це звернення відповідь від начальника УБОЗу УМВС в Херсонській області Г.О. Ясницького: "досудове слідство по вищезазначеній кримінальній справі проводиться слідчим відділом прокуратури Херсонської областц, тому до повноважень УБОЗ УМВС України в Херсонській області не входить проведення перевірки об`єктивності розслідування кримінальної справи".

Звертаємо Вашу увагу на те, що в нашому зверненні до компетенції МВС відносилося прохання щодо притягнення до відповідальності службових осіб УБОЗу УМВС в Херсонській області, винних у незаконних діях щодо В. Маруняка. ЦЕЙ МОМЕНТ, ЯК ВИДНО З ЛИСТА Г.О. ЯСНИЦЬКОГО, ВЗАГАЛІ НЕ РОЗГЛЯДАВСЯ. ТОБТО, ВІДПОВІДЬ НА НАШЕ ЗВЕРНЕННЯ БУЛА НАДАНА НЕ ПО СУТІ.

В своєму зверненні ми, фактично, оскаржували діяльність херсонського УБОЗу. При цьому на розгляд воно було направлене саме йому. Цим МВС УКРАЇНИ ПОРУШИВ СТ. 7 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН": "Забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються."

Арешт і порушення карної справи проти В. Маруняка відбулися, коли він намагався опротестувати в Апеляційному суді м. Одеси Розпорядження голови Голопристанської райдержадміністрації від 18.05.2007 N 226 "Про дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок громадянам". Цим Розпорядженням з земель Старозбур`ївської сільради "для ведення особистих селянських господарств" було роздано 54 га (28 ділянок по 2 га) громадянам, з яких, як потім з`ясувалося, багато хто і гадки не мав про таке своє щастя. Цю землю райдержадміністрація усупереч діючому законодавству роздала, не тільки не погодивши свої дії з сільрадою, а навіть не проінформував її про них!

Перш ніж дійти до одеського апеляційного суду, В. Маруняк намагався знайти правди в установах Херсонської обл.: у голови облдержадміністрації, районного і обласного прокурорів, в господарському суді, - і безрезультатно. Перенос справи до одеського суду, з-під впливу херсонських можновладців,
уперше вселив в старозбур`ївців надію на повернення відібраних земель.

Але В. Маруняк не змог виступити в апеляційному судц - його арешт співпав із першим судовим засіданням. Взагалі, карна справа не тільки позбавила його посади сільського голови, а й змусила переключитися з захисту прав своїх односельців на захист самого себе. Тобто, хто хотів "обеззброїти" непокірного голову - цією карною справою добився свого.

Ці та інші факти (див. наше попередні звернення; Звернення громади села Стара Збур`ївка до владних та силових структур, засобів масової інформації та до всіх небайдужих людей - http://maidan.org.ua/static/news/2007/1217401429.html; Скаргу В. Маруняка на дії слідчого прокуратури Херсонської області С. Рвачова та прокурора Херсонської області В. Чернікова - http://maidanua.org/static/news/2007/1217369615.html; а також - численні публікації в газеті "Вгору" - http://www.vgoru.org/), приводять до висновків, що карна справа проти В. Маруняка була порушена через його боротьбу проти незаконної роздачі земель Старозбур’ївської сільської ради. А херсонський УБОЗ у знешкодженні непокірного сільського голови виконав неприглядну роль безпосереднього виконавця. МВС ЖЕ УКРАЇНИ ЦЮ ДІЯЛЬН¶СТЬ ПРИКРИВАЄ, - НАПРИКЛАД, ПЕРЕСИЛАЮЧИ НА РОЗГЛЯД ХЕРСОНСЬКОМУ УБОЗу ЗВЕРНЕННЯ ЩОДО ПЕРЕВІРКИ ДІЯЛЬНОСТІ ХЕРСОНСЬКОГО УБОЗу!

Юрій Віталійович!

Може, ми й помиляємося в ролі МВС в даній справі. Доведіть це! Ви багато заявляли про свої наміри боротьби з корупцією. Доведіть їх серйозність і на цьому прикладі, - проведіть службове розслідування щодо законності дій посадових осіб УБОЗу УМВС в Херсонській області при затриманні та арешті Віктора Маруняка!

З повагою,
Голова Ради ЕкГ "Печеніги" С.О. Шапаренко