Окружна виборча комісія № 205 була наділена повноваженнями з утворення 83 дільничних виборчих комісій. Усі зареєстровані кандидати мали можливість подати по одному представнику до складу кожної ДВК округу. За результатами жеребкування 114 кандидатів у народні депутати України хоча й отримали своїх представників у дільничних виборчих комісіях (ДВК), але через надмірну кількість учасників жеребкування рівень їх представленості в комісіях округу виявився дуже низьким. В середньому кожен з кандидатів представлений лише в 9 (з 83) ДВК округу. 13 кандидатів взагалі не мають свого формального представництва в ДВК. 

Процес формування дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі № 205 супроводжувався численними публічними конфліктами та протистоянням між суб’єктами виборчого процесу за участю правоохоронних органів та широкої громадськості. На підставі порушення кримінального провадження за фактом зловживанням службовими особами ОВК своїми повноваженнями, прокуратурою Чернігівської області напередодні процедури жеребкування було вилучено з ОВК подання щодо кандидатур до складу ДВК. Вилучення документів, яке могло поставити під загрозу  можливість чесного і прозорого формування ДВК, відбувалося з порушенням чинних процесуальних норм і за одноосібною згодою голови окружної виборчої комісії № 205 Михайла Пунька. Після громадських мітингів і пікетів та втручання кандидатів і народних депутатів документи було повернуто до ОВК і робота комісії продовжилася в нормальному режимі. 

Найбільше представництво в складі ДВК отримали партії, фракції яких зареєстровані у Верховній Раді поточного скликання. Закон надав їм можливість делегувати своїх кандидатур до складу ДВК (по 1 до кожної ДВК) в обов’язковому порядку, а не за результатами жеребкування. Цим правом скористалися усі 6 парламентських фракцій, подавши своїх представників до складу абсолютної більшості ДВК округу. А «Опозиційний блок» має представництво у складі всіх 83 ДВК округу.  

Усі суб’єкти разом внесли до ОВК 9 834 подань, з яких комісією було допущено до жеребкування 9 473. ОВК відхилила 361 кандидатуру через виявлення в списках подань «двійників», неповнолітніх осіб та кандидатів у народні депутати. Наявність «двійників» у списках кандидатів свідчить про безвідповідальний та технологічний підхід кандидатів (партій) до формування списків подань і оформлення відповідних документів. Через допущенні порушення у оформленні документів (відсутність на поданнях підпису кандидата) ОВК було відхилено усі подання кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Березенка.

Серед суттєвих процедурних порушень чи свідомих зловживань з боку членів ОВК у ході проведення жеребкування та утворення ДВК спостерігачами ОПОРИ зафіксовано наступне. Всупереч вимогам Закону, головуючим на засіданні ОВК по завершенню жеребкування не було оголошено персонального складу кожної ДВК. Також, розподіл керівних посад у ДВК відбувався в напівзакритому режимі – у форматі робочих груп.

ЗВІТ громадського моніторингу ОПОРИ за результатами формування ДВК на виборах народного депутата України в 205 окрузі (м. Чернігів)

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                          

тел./факс: (044) 286-26-70

Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#205округ; #вибори; #Чернігів)