У Харкові та Харківській області невідомі продовжують знищувати і псувати агітацію кандидатів у Президенти. Впродовж тижня ОПОРА зафіксувала чотири випадки пошкодження білбордів на Харківщині.

15 лютого спостерігачі ОПОРИ зафіксували на проспекті Тракторобудівників, 79 білборд Євгена Мураєва, який був облитий невідомою зеленою речовиною. Неподалік від нього, на перехресті вулиці Валентинівської та проспекту Тракторобудівників, був виявлений так само облитий невідомою речовиною білборд Юрія Бойко. Зовнішня реклама інших кандидатів у Президенти, розміщена поряд, не була пошкоджена.

15.02.2019 Kharkiv boyko1

 

15.02.2019 Kharkiv Muraev1

15.02.2019 Kharkiv Muraev2

Окрім цього, спостерігачі виявили в Лозовій, на вулиці Павлоградській, білборди Юрія Бойко і Сергія Тарути, на які була наклеєна наліпка «Реклама розміщена без дозволу». ОПОРА протягом доби намагалась додзвонитись до підприємця, який розмістив білборди, але його номер не відповідав.

15.02.2019 Kharkiv boyko15.02.2019 Kharkiv taruta У відділі комунікації Нацполіції Харківської області, куди звернулась ОПОРА, повідомили, що заяви щодо цих подій станом на 15 лютого не поступали.

«Пошкодження агітаційних матеріалів зареєстрованих кандидатів може розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 ККУ). При кваліфікації зазначених діянь поліції слід звернути увагу на мету скоєння злочину. У випадку відсутності мети у винної особи щодо перешкоджання агітаційній діяльності кандидата в Президенти, такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 ККУ)», — зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: