Станом на 14 лютого в Полтавській області співробітниками поліції складено 19 адміністративних протоколів відносно порушення виборчого законодавства. Також відкрито кримінальне провадження відносно можливого підкупу виборців.

Кримінальне провадження було відкрите 12 лютого за частиною 2 статті 160 Кримінального Кодексу України: «пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Про провокацію, щодо можливого підкупу виборців, заявили в ВО «Батьківщині». Зокрема, що мешканцям Кременчука та області надходили дзвінки та повідомлення від людей, котрі представлялись представниками ВО «Батьківщина» та пропонували 500 гривень за допомогу на виборах, а також 500 гривень за кожну нову залучену людину.

14 02 pl zajava batkivschiny

В розмові з представниками ОПОРИ в ВО «Батьківщина» підтвердили, що ними був зафіксований даний факт.

«До нас звернулись люди, котрі отримали дзвінки та повідомлення з невідомих номерів. Казали, що є представниками «Батьківщини» та пропонували 500 гривень за підтримку Юлії Тимошенко на виборах, а також по 500 гривень за кожну нову залучену людину. Ми розцінюємо це як провокацію. Намагались дізнатись хто це телефонував, але номери, з яких дзвонили, або поза зоною, або взагалі не обслуговуються вже. Наразі наші представники звернулись до поліції та збирають усю доказову базу», – повідомили в полтавському осередку «Батьківщини».

Як повідомили ОПОРІ в поліції, загалом від початку виборчої кампанії в області було зареєстровано 57 звернень відносно можливих порушень виборчого законодавства. Станом на 14 лютого вже складено 19 адміністративних протоколів відносно виборчих правопорушень, 2 справи внесені до Єдиного реєстру досудових рішень та відкрите одне кримінальне провадження відносно підкупу виборців.

14 02 pl statystyka vidnosno vyborchih porushen

«Протягом виборчої кампанії представниками ОПОРИ на Полтавщині було складено 33 заяви до поліції про можливе порушення виборчого Закону. Усі випадки стосувались можливого порушення у веденні агітації кандидатами на посаду Президента», – зауважив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Нагадаємо, на Полтавщині ОПОРА фіксувала можливе порушення виборчого законодавства у розміщенні агітації збоку Петра Порошенка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Ігоря Шевченка, Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, Сергія Капліна та Андрія Садового.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: