8 лютого у місті Балта Одеської області посадові та службові особи на прес-конференції публічно оголосили про підтримку кандидата в Президенти Петра Порошенка та приєднання до Всеукраїнської ініціативи «Команда Порошенка».

Як повідомляє ОПОРА, захід відбувся у місцевому кафе, на ньому виступили вісім спікерів, включаючи посадових осіб: перший заступник голови Кодимської районної державної адміністрації Олег Косаренко, голова Балтської районної ради Олексій Пантілєєв, керуючий справами виконавчого комітету Балтської міської ради Олена Фролова, голова Куяльницької об’єднаної територіальної громади Подільського району Сергій Паламарчук та Балтський міський голова Сергій Мазур.

Під час заходу вони висловили свою підтримку кандидату в Президенти Петру Порошенку, а також підписали меморандум про приєднання до команди П. Порошенка.

«Я думаю, що при такій кількості кандидатів у Президенти, українцям потрібно дуже прискіпливо віднестися до прізвища Президента, зважити всі «за» і «проти», передивитися весь пройдений час, який ми пройшли за ці 4 роки нинішнього чинного Президента і подивитися назад, те, що зроблено, і ті плани, які на майбутнє плануються нашим Президентом, і зробити вибір на користь чинного президента», - заявив Куяльницький сільський голова Сергій Паламарчук.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявою про можливе правопорушення до Балтського відділу поліції.

Як зазначається у заяві, захід розпочався о 13:15, і, з огляду на масовість заходу та тривалий час, витрачений на підписання меморандуму, його зачитування, виступи багатьох спікерів тощо, є обґрунтовані підозри, що він тривав понад годину, тобто його учасники брали участь у прес-конференції довше, ніж тривала обідня перерва.

ОПОРА нагадує, що, згідно з ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Пункти 1, 3, 8, 10 ч. 1 ст. 58 Закону передбачають, що  передвиборна агітація може проводитися у таких формах: 1) проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями; 3) проведення публічних дебатів, дискусій, «круглих столів», прес-конференцій стосовно положень передвиборних програм та політичної діяльності партій - суб’єктів виборчого процесу чи політичної діяльності кандидатів на пост Президента України; 8) публічні заклики голосувати за або не голосувати за кандидата на пост Президента України або публічні оцінки діяльності кандидата на пост Президента України; 10) в інших формах, що не суперечать Конституції України та законам України.

Водночас посадові особи, присутні на прес-конференції, на переконання спостерігачів ОПОРИ, порушили одну з основоположних засад виборчого процесу (статтю 64 Закону), оскільки органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам забороняється брати участь у передвиборній агітації у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

«Посадові особи порушили обмеження щодо ведення передвиборної агітації за ст. 21210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки їх участь у передвиборній агітації на користь кандидата в Президенти є забороненою з огляду на їх особливий правовий статус посадових осіб. Крім того, представники влади порушили принцип рівності виборчого права, а саме ч. 4 ст. 4, п. 7 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про вибори Президента України», яким передбачається, що ставлення службових та посадових осіб органів місцевого самоврядування та органів державної влади до кандидатів на пост Президента України має бути рівним та неупередженим», - зазначається у заяві ОПОРИ до поліції.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)