Черкаські теле- та радіокомпанії оприлюднили розцінки вартості свого ефірного часу для проведення передвиборної агітації в межах виборів Президента. Перелік телерадіоорганізацій Черкащини та часові рамки оприлюднення ними розцінок надали ОПОРІ в регіональному відділенні Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Розцінки мали бути опублікованими до 30 грудня 2018 року. Вчасно це зробили КП «Телекомпанія Умань», ТОВ ТРК «Ільдана», «На хвилі Корсуня», ТРК «Жасмін», ПП «Шпола Укр-центр», ПП «АГЕНЦІЯ ВІДЕОРІШЕНЬ», Філія ПАТ НСТУ (Черкаська регіональна дирекція), ПП радіокомпанія «Черкаси-Вибір», «Телерадіокомпанія «Черкаський Центр Міжнародних зв’язків».

Із запізненням, на початку січня, у друкованих виданнях опублікували розцінки наступні телерадіоорганізації: ТОВ «Телерадіокомпанія», «Експо-ТВ, КП «Медіа-центр», ТОВ «ТРК “ВІККА” та Редакція Шполянського районного телебачення і радіомовлення.

Низка ТРО по області не опублікували розцінки. У поясненні «Голос Городищини» вказано, що така інформація була озвучена в ефірі, у ТРК «Ятрань», «ТК Антена», «ТРК «Магніт» зазначають, що розмістили інформацію на інтернет-порталах.

Згідно з публікаціями в друкованих ЗМІ, серед радіокомпаній, найдорожчою для політиків буде агітації в ефірі обласного радіо ПАТ НСТУ «Черкаська регіональна дирекція» -  3,61 гривні за секунду, на радіо «Тясмин» (КП Медіа-центр) - 80 гривень за хвилину (1,3 грн за секунду) та «На хвилях Корсуня» - 1,2 гривні за секунду.

Політична реклама на «Радіо Рокс» (ПП Радіокомпанія «Черкаси-вибір») коштуватиме 1 гривню за секунду ефірного часу, на ПП «Шпола Укр-центр» також 1 гривня, ПП «Агенція відеорішень» - 80 копійок. Розцінки на ПП ТРК «Центр міжнародних зв’язків» залежать від періоду доби: 1 секунда ефіру з 7-ї години до 20-ї коштує 0,8 гривні, з 20 до 7 години - 0,4 гривні.

Щодо телебачення, то найдорожчий ефірний час на ТРК ВІККА. 1 секунда політичної агітації тут обійдеться в 15 гривень. Секунда ефірного часу для агітації на КП ТК Умань коштує 9,5 гривень, на ТРК «Жасмін» (Жашків) - 6 гривень, ТОВ ТРК «Ільдана» - 5,73 гривні, на «Експо-ТВ» - 5,5 гривень (окремо зазначається, що участь у прямому ефірі для агітації тут вартує 130 гривень за хвилину). Секунда ефірного часу на телебаченні ПАТ НСТУ «Черкаська регіональна дирекція» коштує 4,83 гривні. Окрім того, агітація на телестудії «Тясмин» (КП Медіа-центр) працюватиме за тарифом 200 гривень за хвилину (3,3 грн за секунду), на ПП «Шпола Укр-центр», аналогічно, як і в радіоефірі - 1 гривня.

08 02 19 Cherkasy rozcinky na2 agitaziy

«Порядок використання електронних засобів масової інформації передбачений частиною 1 статті 61 ЗУ «Про вибори Президента». Так, згідно із законом, телерадіоорганізації усіх форм власності зобов’язані не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини або ж секунди свого ефірного часу.

Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на загальнонаціональних каналах, здійснюють таку публікацію в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», регіональні та місцеві телерадіоорганізації - у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації державної чи комунальної форми власності», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.