8 лютого у Вінниці відбувся форум «Громадська ініціатива Вінниччини: #Команда_Порошенка» - «МИ РАЗОМ!: 21 рік» - 1998-2019», під час якого представники влади та громадськості виступали на підтримку кандидата у Президенти Петра Порошенка.

Серед учасників заходу були народний депутат України Григорій Заболотний, голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій і його заступники Андрій Гижко та Олександр Крученюк, вінницький міський голова Сергій Моргунов, керівники департаментів Вінницької ОДА, керівники вищих навчальних закладів та лікарень, представники громадських організацій та громадські активісти. Дехто з них розповідав про те, чому робить свій вибір на користь Петра Порошенка.

09.02.2019 vinnytsia forum pidtrymka poroshenka

Про своє знайомство з Петром Порошенком у 1996 році, про приватизацію Вінницької кондитерської фабрики, після якої «підприємство стало одним з найбільш престижних», про підтримку вступу в НАТО та про важливість надання Томосу ПЦУ говорив під час форуму голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Зокрема, щодо церковної теми він висловився так: «Томос - це не просто юридична процедура. В 1991 році народилась дитина, її назвали Україна, але її не охрестили. Ту колосальну роль, яку зіграв Президент з процедурою Томосу, це не що інше, як хрещення держави Україна. Це Божа благодать, яка йде до держави, незалежно, хто в яку церкву ходить».

Лідер обласної організації Блок Петра Порошенко «Солідарність» Андрій Гижко (перший заступник голови ОДА) розповів про підтримку реформ людьми, про що, за його словами, свідчить високий рівень довіри на місцях до членів команди партії БПП, які стали очільниками об’єднаних громад, перемігши на виборах з рекордною кількістю голосів.

«Я переконаний, що команда Порошенка, - це не лише люди в залі, а люди в області, які знають Порошенка, його кроки, які підтримують його реформи та ідеї», - зазначив Андрій Гижко.

09.02.2019 vinnytsia forum pidtrymka poroshenka 1

Слід зазначити, що спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА наразі не відомо, чи перебували у відпустціслужбові та посадові особи органів влади та самоврядуванняв той день, коли брали участь у форумі на підтримку кандидата в Президенти Петра Порошенка. Проте нагадаємо, що в пункті 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України). У разі недотримання зазначеної вимоги такі дії можуть містити ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-10 КУпАП (Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом).

Також пункт 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає рівне та неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Наприкінці заходу представники низки громадських організацій підписали Меморандум про публічну підтримку і приєднання до всеукраїнської ініціативи «Команда Порошенка».

«Ми, громадяни України, усвідомлюючи значущість вибору українців під час голосування за Президента України, неприпустимість втрати нашої незалежності, проголошуємо своє приєднання до принципів та ідеологічних засад всеукраїнської громадської ініціативи #Команда_Порошенка», - йдеться у тексті меморандуму.

Голова Студентської ради Вінниччини Олександр Мельник, який представився як представник ініціативної групи, що підтримує команду Порошенка, розповів ОПОРІ, що це добровільна ініціатива кожної громадської організації. Загалом підписати Меморандум виявила бажання 21 громадська організація.

Також учасники заходу могли приєднатися до «Команди Порошенка», підписавши «Особисте зобов’язання», у якому зазначається: «Я, прізвище, ім’я, по-батькові, громадянин України, підтримую зусилля Президента України Петра Порошенка у розбудові незалежної української держави та маю бажання сприяти його подальшій роботі на посту Глави Держави». Далі йдеться про підписант зобов’язується дотримуватися певних статей Закону України «Про вибори Президента України» та Кримінального Кодексу України.

На зворотньому боці зобов’язання розміщена анкета з такими пунктами: прізвище, ім’я, по-батькові; дата народження; паспортні дані (серія, номер, ким та виданий); адреса реєстрації; адреса фактичного проживання; номери телефонів; номер дільниці; номер округу; дата; особистий підпис; ініціали та прізвище.

09.02.2019 vinnytsia forum zoboviazannia

Зазначимо, що згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» до конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження. Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 6 цього ж Закону не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вважає, що при зборі такого великого обсягу персональних даних у осіб мала би бути відібрана згода на отримання персональних даних. Також вона зазначає, що Законом України «Про захист персональних даних» не визначено форму надання згоди на обробку персональних даних. Це може бути окремий документ, який підписує особа, підпис у відповідній графі в анкеті, або це може бути будь-яка інша форма, яка дасть змогу зробити висновок про її надання. В будь-якому випадку мають бути докази  того, що особа дійсно добровільно надавала таку згоду, а також що перед цим їй було надано інформацію про мету збору персональних даних, їх володільця, розпорядника, дії які вони можуть вчиняти щодо таких даних, а також строк обробки даних. В протилежному випадку можуть бути підстави стверджувати про порушення законодавства про захист персональних даних.

Також під час заходу всі бажаючі могли взяти на столі календарі з фотографією родини Петра Порошенка та написом «Команда Порошенка». Ці календарі були без вихідних даних.

09.02.2019 vinnytsia forum kalendar

Відповідно до частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України»: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Частиною 2 статті 212-13 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організацію такого розповсюдження.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)