8 лютого в Новосанжарському районі представники ОПОРИ зафіксували білборди з агітацією кандидата на посаду Президента Петра Порошенка, які не містять вихідних даних, а відтак мають ознаки порушення виборчого законодавства. Відносно цього були складені заяви до поліції.

8 лютого поблизу Нових Санжар представники ОПОРИ виявили білборди з написами «Ми – України, армія боронить нашу землю, мова боронить наше серце, віра боронить нашу душу. Петро Порошенко», «Помісна церква – запорука незалежності! Петро Порошенко», «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко», котрі не містять вихідних даних, а відтак мають ознаки порушення виборчого законодавства. Нагадаємо, 7 лютого ЦВК зареєструвала Петра Порошенка в якості кандидата-самовисуванця на посаду Президента.

8 02 pl bilbord poroshenka bez vyhidnyh danyh

8 02 pl bilbord poroshenka bez vyhidnyh danyh2

8 02 pl bilbord poroshenka bez vyhidnyh danyh3

8 02 pl bilbord poroshenka bez vyhidnyh danyh4

Згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента»: «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Відносно можливого порушення вимог Закону представниками ОПОРИ були складені заяви до поліції задля подальшої перевірки.

«Розміщення агітаційних матеріалів одразу після реєстрації кандидата на пост Президента та відсутність вихідних даних містить ознаки порушення законодавства України, зокрема щодо фінансування виборчої кампанії за кошти виборчого фонду. Окрім цього, звертаємо увагу, що участь посадових осіб у виборчому процесі має здійснюватися з неухильним дотриманням вимог чинного законодавства та міжнародних стандартів», – зазначив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Окрім цього, представники ОПОРИ фіксують велику кількість зовнішньої політичної реклами партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на території Полтавщини, де використане повне ім’я зареєстрованого кандидата в Президенти.

8 02 pl bordy bpp solidarnist z vykorystannyam imeni kandydata1

8 02 pl bordy bpp solidarnist z vykorystannyam imeni kandydata2

ОПОРА звернулась з офіційним листом до місцевого осередку партії «Солідарність», щодо використання повного імені Петра Порошенка в назві партії. Задля уникнення порушення рівності виборчого права представники ОПОРИ закликали в рекламних цілях на період виборчого процесу використовувати скорочену назву партії «БПП «Солідарність» замість повної – «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Згадка прізвища та імені кандидата на пост Президента в назві партії в ході здійснення передвиборчої агітації може призвести до порушення принципу рівності кандидатів. Зокрема, відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України», всі кандидати мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі.

«Виборчий процес під час виборів здійснюється на засадах законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес, політичного плюралізму та багатопартійності, публічності та відкритості виборчого процесу, рівності всіх кандидатів на пост Президента України, рівності прав партій – суб'єктів виборчого процесу, свободи передвиборної агітації, рівних умов доступу кандидатів на пост Президента України до засобів масової інформації, неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, партій. Одним із етапів проведення виборчого процесу є проведення виборчої агітації. Юридичних інструментів, які були б ефективними щодо заборони агітації в такий спосіб нажаль не існує, але процес виборів є  частиною суспільних правовідносин, які регламентуються не юридичними, а загальноприйнятними нормами. Така практика, як прихована агітація, призводить до порушення принципу рівності, тому ми закликаємо усіх суб’єктів виборчого процесу утриматися від прихованої агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу», – зазначила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ в Полтавській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Полтавщині пройшли навчання «волонтерів», яким обіцяють винагороду за агітацію.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]