За 28, 29 і 30 січня спостерігачі ОПОРИ виявили зовнішню рекламу кандидатів у Президенти Юлії Тимошенко, Євгенія Мураєва, Олега Ляшка, Олександра Вілкула та Іллі Киви, яка може порушувати чинне законодавство. За всіма фактами ОПОРА звернулась до правоохоронців.

У Куп’янську 30 січня на вулиці Центральна площа ОПОРА виявила білборди «Кива прийде, порядок буде!» із зображенням кандидата Іллі Киви, на яких не були зазначені вихідні дані.

30.01.2019 Kharkiv Kyva

29 січня спостерігачі виявили в селищі Борова 4 примірники агітаційних матеріалів із зображенням Олександра Вілкула та написом «Настоящая оппозиция. Александр Вилкул». На всіх плакатах була відсутня інформація про замовника, установу, яка здійснила друк, та про осіб, відповідальних за випуск. Єдине що було вказано — це тираж, 20 тисяч примірників.

30.01.2019 Kharkiv .Vilcool

У Харкові на вулиці Шевченка, 117 ОПОРА зафіксувала білборд Олега Ляшка, на якому не було вказано жодних вихідних даних. Ще один борд цього ж кандидата без інформації, яку вимагає закон, спостерігачі побачили у Дергачах, на перетині вулиць Соснової та Петровського.

Борд з агітацією за Юлію Тимошенко був виявлений 29 січня у Харкові біля будинку на проспекті Науки, 12, а з агітацією за Євгенія Мураєва — на перетині вулиць Кузнецької та Клочківської. В обох випадках агітаційні матеріали не містили даних про тираж, хто їх надрукував та відповідального за випуск.

30.01.2019 Kharkiv Tymoshenko

28 січня спостерігачі ОПОРИ виявили у Харкові зовнішню рекламу Юлії Тимошенко без вихідних даних на перехресті Московського проспекту та вулиці Свистуна, на Салтівському шосе, 190, на вулиці Плеханівській, 37 та 39. Цього ж дня зафіксували борди Олега Ляшка на Салтівському шосе, 222, перехресті Московського проспекту та вулиці Северина Потоцького, трасі М03 Харків-Чугуєв. На них також не було розміщено  даних про замовника, установу, яка здійснила друк, та про осіб, відповідальних за випуск.

За всіма випадками можливого порушення правил ведення агітації ОПОРА подала заяви до поліції.

«Всі повідомлення зареєстровані в Журналах заяв і повідомлень територіальних районних відділів поліції. Проводяться перевірки фактів, викладених у зверненнях. З початку року поліцейські зафіксували 18 повідомлень про порушення законодавства при розміщенні матеріалів передвиборної агітації», — коментують у відділі комунікації поліції Харківської області.

Відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А в частині 6 статті 54 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться: «передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]