Станом на 28 січня представники ОПОРИ зареєстрували більше 10 звернень до поліції з приводу виявлених ознак порушень Закону України «Про вибори Президента». Про це розповів координатор громадського спостереження за виборами у Закарпатській області під час прес-конференції Закарпатської ОПОРИ про перебіг кампанії в області.

У січні робота команд кандидатів проявляється, здебільшого, у розміщенні зовнішньої реклами, роботою де-факто агітаційних наметів та масовою наявністю у ЗМІ матеріалів із ознаками джинси на користь кандидатів. Четвертою ознакою проведення виборчої роботи є насиченість на сторінках соцмереж закарпатських осередків партій детальної інформації  про діяльність кандидатів або місцевих команд. Однак говорити про повністю спокійний перебіг кампанії не доводиться, хоча б тому, що уже із реєстрацією перших кандидатів у Президенти спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення правил агітації, про що доводиться повідомляти поліцію.

Фактично усі заяви від спостерігачів ОПОРИ стосувалися розміщення білбордів зареєстрованих кандидатів без вихідних даних. Білборди з іменами Андрія Садового та Анатолія Гриценка – перші, наявність яких викликала підозри на предмет порушення вимог Закону, а саме статті 59 Закону «Про вибори Президента України». Там є вимога – друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк (або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. На бордах з іменами згаданих кандидатів такої інформації не було. Варто наголосити, що спостерігачі ОПОРИ не одразу наступного дня після реєстрації фіксували порушення. Як правило, мова йшла про кілька днів від моменту реєстрації.

«У п’ятницю, 25 січня, кандидатами стали, зокрема, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко. Відповідно, уже 26 січня щодо білбордів діяли правила щодо наявності вихідних даних. Однак станом на понеділок, 28 січня та на ранок 29 числа, на території області були помічені білборди без наявних вихідних даних. Зафіксовано і білборди без вихідних даних кандидатів Олександра Шевченка та Євгена Мураєва. За окремими фактами ми повідомили поліцію. Слід наголосити, що щодо кандидата Юлії Тимошенко одні білборди були із вихідними даними, інші – без. У факті наявності вихідних даних на білбордах кандидата Тимошенко вбачаються ознаки порушення вимог Закону про те, що агітація повинна проводитися за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. Станом на понеділок, 28 січня, не зафіксовано інформації про створення виборчого фонду кандидата Тимошенко. Ми повідомили про це поліцію».

За словами представника ОПОРИ, аналогічна ситуація спостерігається із білбордами кандидата Ігоря Шевченка. Кілька носіїв зовнішньої реклами зафіксовані в Ужгороді у січні із вихідними даними після його реєстрації, однак на той момент у Ігоря Шевченка не було виборчого фонду. Така тенденція зафіксована у багатьох регіонах країни, відтак щодо цього до поліції звернулась і ЦВК.

Білборди із вихідними даними в період після 21 січня, згідно з вимогами законодавства, зафіксовано з іменами кандидатів Анатолія Гриценка та Андрія Садового.

У Головному управлінні Національної поліції Закарпатській області на запит спостерігача ОПОРИ відповіли, що з 31 грудня 2018 року по 28 січня 2019 року, під час передвиборчої кампанії, до відділень ГУ НП у Закарпатті надійшло та зареєстровано 35 повідомлень про виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей по установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Працівники поліції виявили та зареєстрували в журналі єдиного обліку 20 фактів розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації. У підсумку, поінформували у поліції, складено 10 протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 212-13 КУпАП. Згідно із цією статтею, за поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних передбачено штраф.

Крім цього, під час прес-конференції регіональний координатор громадянської мережі ОПОРА наголосив, що згідно з календарним планом ЦВК 3 лютого закінчиться процес висування кандидатів і занесення кандидатами документів до ЦВК. А вже до 18 лютого ЦВК повинна утворити окружні виборчі комісії, які забезпечуватимуть процес організації виборів у регіонах.

«Уже після першого засідання ОВК громадські організації, які отримали від ЦВК дозвіл на громадське спостереження, можуть подавати до окружної виборчої комісії документи на реєстрацію своїх спостерігачів безпосередньо в округах. Таким чином, насмілимося спрогнозувати, що у другій половині лютого представники ОПОРИ у Закарпатській області матимуть юридичний статус офіційного спостерігача».

На Закарпатті наразі є 6 одномандатних виборчих округів, від яких обираються депутати до парламенту. На ці ж округи область поділена і в контексті виборів Президента, відповідно на Закарпатті працюватимуть 6 окружних виборчих комісій. Перше засідання комісій повинно відбутися на наступний день після їх створення.