У Черкасах спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію через відсутність вихідних даних на білбордах із зображеннями кандидатів у Президенти України Олега Ляшка, Олександра Шевченка та символікою Юлії Тимошенко.

27 січня спостерігачі ОПОРИ у Черкасах зафіксували друковану політичну рекламу кандидатів в Президенти України, яка не містила інформації про вихідні дані. ОПОРА викликала на місце правоохоронців та звернулася із відповідною заявою в поліцію.

28 01 19 cherkasy bordy

У обласному центрі виявлено щонайменше по два білборди без вихідних даних із зображеннями кандидатів в Президенти України Олександра Шевченка, Олега Ляшка та символікою кандидатки Юлії Тимошенка.

Із цими фактами спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявою в правоохоронні органи. Заява передана в Черкаський відділ поліції.

28 01 19 cherkasy bordy2

Зазначимо, що по місту частина білбордів із зображенням та символікою кандидатки Юлії Тимошенко має інформацію про вихідні дані. При цьому, за інформацією ЦВК, на сьогодні виборчий фонд у неї ще не відкритий.

«Передвиборна агітація, згідно з частиною 1 статті 57 ЗУ «Про вибори Президента України», розпочинається кандидатом на пост наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А згідно з частиною 3 статті 59,  друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

Частина 16 статті 64 цього ж Закону прямо забороняє виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять перерахованих відомостей.

Стаття 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що розповсюдження під час виборчого процесу матеріалів без вказаних даних тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів на громадян і від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів на посадових осіб», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

28 01 19 cherkasy bordy3

Зазначимо, що Олександр Шевченко (політична партія «УКРОП»)  був зареєстрований кандидатом в президенти постановою ЦВК 21 січня. Юлія Тимошенко («Батьківщина») та Олег Ляшко («Радикальна партія Олега Ляшка») зареєстровані Центральною виборчою комісією 25 січня.

28 01 19 cherkasy bordy4

Нагадаємо, раніше ОПОРА зверталася в поліцію через відсутність вихідних даних на білбордах Богомолець, Мураєва, Гриценка, Олександра Шевченка, Садового, Капліна та Наливайченка.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)