Згідно з даними Державного реєстру виборців, станом на 31 грудня 2018 кількість виборців у столиці становить 2 181 395 включно з тими, хто має відмітку про вибуття (66 546 громадян). На території Києва створено 13 виборчих округів, в межах яких діятимуть 1103 виборчі дільниці.

У Голосіївському районі зареєстровано 182 905 виборців, у Дарницькому – 292 783, Деснянському – 286 783, Дніпровському – 270 519, Оболонському – 225 067, Печерському – 92 245, Подільському – 149 748, Святошинському – 253 216, Солом’янському – 250 502, Шевченківському – 177 627.

На території м. Києва створено 13 виборчих округів, в межах яких діятимуть 1103 виборчі дільниці. З них 951 – великих  (понад 1500 виборців), 98 – середніх  (від 500 до 1500), 54 – малих (до 500).

20 01 2019 Kyiv kilkist vyborciv

Загалом,  згідно з інформацією Головного управління статистики Києва, станом на 1 листопада 2018 року в місті живуть 2 947 402 людей. Таким чином право голосу мають 74% жителів столиці.

На позачергових виборах Президента у травні 2014 року, за інформацією з сайту Центральної виборчої комісії, у столиці проголосували 62,7% виборців, водночас середній показник по країні склав – 59,48%.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що виборець, який у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями не може проголосувати за зареєстрованим місцем проживання (виборча адреса), має право тимчасово, на період проведення виборів змінити місце голосування. Для цього, згідно з частиною 3 статті 34 та частиною 1 статті 35 Закону «Про вибори Президента України» до 25 березня слід подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою виборець бажає проголосувати до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців. До заяви потрібно додати оригінали та копії документів, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Наприклад, довідку з місця роботи чи навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати тощо.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій чи Луганській областях, або на території Автономної Республіки Крим, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування. Детальніше про тимчасову зміну адреси голосування можна прочитати на сайті Державного реєстру. Крім того, на цьому ж інтернет-ресурсі в «особистому кабінеті виборця» можна перевірити свої персональні дані. Для цього необхідно попередньо зареєструватись.

ОПОРА також нагадує, що порушення встановлених законом порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку та строків подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру виборців, виборчих комісій, порядку складання та подання списків виборців, надання недостовірного списку виборців посадовою особою, на яку законом покладено такий обов'язок, регулюється статтею 212-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Понад два мільйона – значна кількість. Усі ці виборці – ціль для політтехнологів, соціологів, піарників та інших фахівців, які працюють з метою переконати киян віддати голос за «правильного» кандидата. Однак не варто забувати також про тисячі студентів, які приїздять до столиці на навчання, про внутрішньо переміщених осіб. У місті постійно чи сезонно живуть сотні тисяч незареєстрованих громадян. Масова передвиборча реклама та агітація впливає і на їхні політичні переконання. За різним оцінками загалом у Києві можна нарахувати близько 4 мільйонів потенційних виборців», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

Cтолична команда спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА вже більше трьох місяців веде спостереження за ходом дочасної та офіційної передвиборчої кампаній. «В міру наших можливостей ми намагаємося своєчасно та якісно реагувати на виявлені правопорушення й превентивно запобігати потенційним порушенням виборчого законодавства України» , – додає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.