Вчора, 19 січня, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у Краматорську пошкоджений невідомою червоною речовиною білборд  із зображенням народного депутата Олега Недави від партії «Наш Край».

Пошкоджений борд із зображенням Олега Недави знаходиться у районі Старого Міста у Краматорську, неподалік від міського палацу культури ім. Леоніда Бикова. Олег Недава є чинним народним депутатом, який входить до складу фракції «БПП «Солідарність». Він був обраний в мажоритарному виборчому окрузі №53, що на Донеччині.

19 01 2019 Donetskaya obl zipsovano bord Nedavy 1 min

19 01 2019 Donetskaya obl zipsovano bord Nedavy 2 min

«Враховуючи той факт, що більшість білбордів Олега Недави йдуть із вказівкою політичної партії «Наш край», припускаємо, що у такій спосіб народний обранець робить промоцію цій політичній силі. Він не є кандидатом у Президенти України, та не оголошував, що збирається висувати свою кандидатуру. Проте, ймовірно, під час чергових парламентських виборів, Олег Недава може балотуватись до Верховної Ради. Географія білбордів із зображенням політика доволі широка. Це – Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Святогірськ, Маріуполь. Тому відповідну інформаційну діяльність політика можна розцінювати як дочасну агітацію» підкреслила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області. 

«Якщо політики зображені на бордах не є суб’єктами виборчого процесу у якості зареєстрованих кандидатів на пост Президента, зазначені діяння не можна кваліфікувати за ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднані з пошкодженням майна. У цих випадках власники пошкоджених рекламних конструкцій можуть звернутися до поліції з метою виявлення та притягнення до відповідальності правопорушників та в подальшому в судовому порядку стягнути з винних осіб завдані майну збитки», – роз’яснив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, це вже третій випадок пошкодження зовнішньої реклами протягом грудня 2018 року-січня 2019 року. Так, 20 грудня 2018 року спостерігачі ОПОРИ виявили зіпсований білборд із зображенням, на той момент, потенційного кандидата у Президенти України Анатолія Гриценка. А  15 січня 2019 року спостерігачі виявили пошкоджений білборд потенційного кандидата у Президенти та чинного Президента України Петра Порошенка. Всі ці борди знаходяться у Краматорську у різних географічних локаціях.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.