Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до поліції з приводу розміщення в місті Генічеськ Херсонської області зовнішньої реклами кандидатів в Президенти Ігоря Шевченка та Андрія Садового без вихідних даних.

19 січня спостерігач ОПОРИ зафіксував у місті Генічеську, що входить до 185-го виборчого округу, білборди зареєстрованих кандидатів на посаду Президента України без вихідних даних, а саме три білборди Ігоря Шевченка (самовисуванець) та один білборд Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»).

19 01 2019 Khersonshina bordi bez vd1

19 01 2019 Khersonshina bordi bez vd2

Поліція прийняла заяву про можливе правопорушення в телефонному режимі та через 15 хвилин прибула на місце подій для отримання роз’яснень. Заява спостерігача ОПОРИ була зареєстрована в журналі єдиного обліку за номером 438.

19 01 2019 Khersonshina bordi bez vd4

На офіційному сайті Національної поліції з’явилося повідомлення «На Херсонщині поліція перевіряє інформацію щодо можливого порушення виборчого законодавства», в якому описане сьогоднішнє звернення представника ОПОРИ в Генічеському районі та зазначено: «Поліція Херсонської області акцентує увагу представників політичних партій та кандидатів на пост Президента України на неухильному дотриманні законодавства під час передвиборчого процесу».

19 01 2019 Khersonshina bordi bez vd5

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.