У Рівному спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковану продукцію кандидатів на посаду Президента України Анатолія Гриценка, Андрія Садового та Сергія Капліна без вихідних даних та звернулись до поліції з відповідними заявами про порушення правил ведення передвиборчої агітації.

18 січня ОПОРА зафіксувала білборди кандидата на посаду Президента, лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка з написом «Чесні у владі – гідне життя для людей. Анатолій Гриценко. Чесних більше», які не містили вихідних даних. Білборди були розміщені за адресами:

- перехрестя вулиць Небесної Сотні та Сагайдачного;

- перехрестя вулиць Романа Шухевича та Князя Володимира;

- вул. Данила Галицького, 2а;

- вул. Степана Бандери, 65.

20 01 19 Rivnenshchyna Grycenko 1
20 01 19 Rivnenshchyna Grycenko 2

20 01 19 Rivnenshchyna Grycenko 3

17 січня на Майдані Незалежності міста виявлено два агітаційних намети, звідки поширювалися друковані матеріали кандидатів на пост Президента України Анатолія Гриценка та Андрія Садового. Зокрема, у газетах не зазначались відомості про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про відповідальних за випуск осіб та замовника відповідних матеріалів.

14 січня зафіксовано агітаційні матеріали кандидатів на пост Президента України  Сергія Капліна та Андрія Садового. Зокрема, зафіксовано два сіті-лайти із надписом: «Гарантую, ціна на газ буде знижена в 4 рази. Сергій Каплін» по вул. Київська, 11 та вул. Небесної сотні, 24, а також білборд із надписом: «Андрій Садовий. Наступ 2019» на Привокзальному майдані міста Рівне. Жоден із цих матеріалів не містив відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

20 01 19 Rivnenshchyna 4

20 01 19 Rivnenshchyna 5

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», передвиборча агітація кандидата на посаду Президента, починаючи з наступного дня після його реєстрації, повинна мати вихідні дані та бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

«До старту виборчої кампанії кількість друкованих агітаційних матеріалів у Рівному була значно більшою. Відповідно, після реєстрації кандидатів та звернень представників ОПОРИ до правоохоронних органів, спостерігаємо зменшення цієї кількості, а також появу нових, які вже містять вихідні дані. Однак, наголошуємо, що ОПОРА й надалі буде здійснювати моніторинг агітаційних матеріалів кандидатів на посаду Президента України та слідкуватиме за дотриманням норм виборчого законодавства», - коментує  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Відповідно до ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, станом на 19 січня Центральна виборча комісія зареєструвала десятьох кандидатів на посаду Президента України:  Ігоря Шевченко (самовисування), Андрія Садового (Об’єднання «Самопоміч»), Віталія Скоцика (самовисування), Валентина Наливайченка («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»),  Сергія Капліна (Соціал-демократична партія),  Євгеній Мураєв («Наші»),  Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»),  Віталія Купрія (самовисування),  Геннадія Балашова («5.10») та Ольгу Богомолець (самовисування).