Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА Київської області готують  серію матеріалів про благодійні фонди Київщини  – чим вони займаються, як довго працюють, для кого роблять свою справу та головне – чи підвищується їхня активність напередодні Президентських виборів. Розпочати ми вирішили із благодійного фонду «Разом у майбутнє». Його засновником є народний депутат Руслан Сольвар. Фонд веде відносно систематичну діяльність, підвищеної активності наразі не зафіксовано. Втім, він має одну особливість – діяльність фонду розповсюджується лише в межах 91 виборчого округу, за яким і обирався Сольвар.

Руслан Сольвар – депутат Верховної Ради, фракція «БПП «Солідарність»,  у листопаді  2014 року, обраний у 91-му виборчому окрузі в Київській області. Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту. З червня 2015 – координатор Міжфракційного депутатського об'єднання «Депутатське об'єднання з реформування податкового, митного та земельного законодавств України». Має високий показник присутності у Верховній Раді, тобто участі у голосуваннях протягом пленарних засідань у парламенті – 87%. Між тим, у 38% випадках нардеп голосував проти лінії своєї фракції.

20 12 2018 fondy Solvar Kyivshchyna

Джерело: офіційний сайт Верховної Ради України

Організація «Благодійний Фонд «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє» має офіційну фейсбук-сторінку, де висвітлюється інформація про діяльність фонду. Крім того, на сайті Руслана Сольвара висвітлений «звіт» діяльності благодійного фонду, проте остання новина там   датована 17 липня 2017 року, що може свідчити про неактивність сайту.

15 01 2019 blagodiyniy spysok 1 fondy Kyivshchyna

15 01 2019 blagodiyniy spysok 2 fondy Kyivshchyna

15 01 2019 blagodiyniy spysok 3 fondy Kyivshchyna

Джерело: скріншот із сайту Руслана Сольвара

«Разом у майбутнє», за інформацією з офіційної сторінки фонду у Фейсбуці, засновано 23 жовтня 2011 року, до реєстру неприбуткових організацій його включено 20 серпня 2012 року. Займається переважно допомогою незахищеним верствам населення, зокрема пенсіонерам, малозабезпеченим сім'ям, закладам та установам, таким як школи, лікарні, інтернати, соціальні заклади. Крім того сприяє відновленню інфраструктури загального користування на кшталт дороги, електромережі, житлового  фонду тощо.

20 12 2018 dosye fondy Kyivshchyna

Джерело: OpenDataUA

Варто зазначити, що зв'язатися з фондом було доволі складно, адже контактні телефони організації – недійсні або не відповідали на дзвінки.

15 01 2019 kontakyy fondy Kyivshchyna

Джерело: скріншот

15 01 2019 kontakyy fondy Kyivshchyna 1

Джерело: скріншот із сайту youcontrol.com.ua

Втім, нам вдалося поспілкуватися із представником благодійного фонду, який не назвав себе, але розповів, що «діяльність фонду йде рівномірно протягом всього часу з моменту реєстрації, фонд діє на території 91 округу». Щодо фінансування та алгоритму діяльності фонду він зазначив: «Ми даємо гуманітарну допомогу, яку, в свою чергу, отримуємо так само від донорів, потім передаємо її нашим отримувачам. Люди пишуть – прошу допомогти – там треба інвалідні візки, одяг, милиці, десь треба засоби гігієни для людини – ми все це обробляємо, відповідно, шукаємо у тих, хто надає цю гуманітарну допомогу, звертаємося із відповідними запитами до них і за наявної можливості вони нам цю допомогу надають, а ми її передаємо далі».

Відповідно до публічної інформації по діяльності організації, остання активність Фонду датована 4 січня. Організація у фейсбуці на своїй сторінці розмістила відео з наданим фондом безкоштовним автобусом. 16 грудня на фейсбук-сторінці організації опублікована інформація про те, як за сприяння фонду, навчають молоде покоління навичкам надання першої медичної допомоги.  Крім того, 11 грудня фонд надавав безкоштовний транспорт для поїздки.

Між тим, протягом осені благодійний фонд Руслана Сольвара здійснив чотири активності, інформація про що міститься на офіційній сторінці фонду у Фейсбуці. Зокрема: 28 вересня – надання гуманітарної допомоги Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії», 29 вересня благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у майбутнє» підтримав народний козачий аматорський ансамбль української пісні «Калинове намисто» на щорічному фестивалі майстрів народної творчості «Переяславський ярмарок», 14 листопада на офіційній сторінці організації у Фейсбуці було повідомлено, що благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у майбутнє», в рамках акції «Від серця до серця» готовий передати, тим, хто найбільш цього потребує, наступні товари: ходунки, милиці, інвалідні крісла, дитячі автокрісла, стільці-туалети для інвалідів. А 28 листопада був опублікований «звіт» щодо вище зазначеної акції, крім того, у Макарівську центральну районну лікарню доставили медичний інвентар та меблі: візки, каталку, наматрацники, медичний одяг, подушки, комоди.

20 12 2018 gum dopomoga fondy Kyivshchyna

Джерело: Фейсбук-сторінка Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у майбутнє»

20 12 2018 avtobus fondy Kyivshchyna

Джерело: Фейсбук-сторінка Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у майбутнє»

20 12 2018 gum dopomoga fondy Kyivshchyna 2

Джерело: Фейсбук-сторінка Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у майбутнє»

Разом з тим, протягом літа активність фонду була значно вищою, на офіційній Фейсбук-сторінці опубліковано інформацію про 14 випадків надання фондом допомоги.

До прикладу, благодійним фондом Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє» надавалась посильна гуманітарна допомога малозабезпеченим та багатодітним родинам. Фонд надавав безкоштовні автобуси для перевезення людей по всьому Фастівському району. Також організація активно передавала для лікарень медичні меблі, одяг, ортопедичні матеріали, лабораторний посуд, стерилізатори, підгузки для хворих та канцелярське приладдя.

20 12 2018 gum dopomoga fondy Kyivshchyna 3

Джерело: Фейсбук-сторінка Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у майбутнє»

20 12 2018 dopomoga likarni fondy Kyivshchyna

Джерело: Фейсбук-сторінка Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у майбутнє»

Між тим, Руслан Сольвар, який  є засновником даного благодійного фонду, використовує його діяльність для свого власного піару в соціальних мережах. Та й у самій назві благодійного фонду міститься ім'я народного депутата.

20 12 2018 deputat piar fondy Kyivshchyna

Джерело: Фейсбук-сторінка Руслана Сольвара

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Київській області наголошує: «Благодійні фонди і їхня діяльність загалом є хорошою ініціативою, проте це не є обов'язком народних депутатів, які часто використовують діяльність таких фондів у цілях реклами та самопіару. Виборці ж мають орієнтуватись на роботу депутата у Верховній Раді і виконання ним його прямих депутатських обов'язків, а не на надання гуманітарної допомоги». За його словами, безпосередньо у виборчий період під егідою саме благодійних фондів можуть здійснюватися порушення виборчого законодавства, зокрема прямий та непрямий підкуп виборців. 

Благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у майбутнє» як і сам депутат активно діяв під час минулих парламентських виборів.

До прикладу, у 2014 році під час виборів народних депутатів, Руслан Сольвар розповсюджував в межах  91 ВО інформаційний бюлетень «Сила в правді», де йшлося про надання безкоштовних юридичних консультацій у нещодавно відкритих громадських приймальнях, а також про надання товарів і послуг виборцям через фонд Сольвара «Разом у майбутнє». Між тим, тоді ж  у районній газеті «Макарівські ВІСТІ» за 12 вересня 2014 р. №35(10839) була опублікована стаття про Руслана Сольвара, де зазначалося, що  він подарував школам на Перший дзвоник принтери, бензиновий тример, мікшерний пульт і проектор. Детальніше про це ми писали на сайті.

У тому ж 2014 році, під час парламентських виборів, Руслан Сольвар у смт. Макарів 91 ВО вітав вчителів з професійним святом та дарував подарунками. Близько десяти вчителів від керуючих органів освіти отримали привітальні грамоти і конверти. Після вручення всіх присутніх поінформували, що це «премії» від кандидата в народні депутати від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Руслана Сольвара, бо у державному бюджеті коштів немає. Крім того, сам Сольвар повідомив, що він запустив «безкоштовний автобус» для всіх жителів округу і  оголосив, що до кінця виборів будуть проведені капітальні ремонти в школах. Матеріал про це опублікований на сайті Громадянської мережі ОПОРА.

Крім того, у звіті ОПОРИ про підкуп виборців та застосування адміністративного ресурсу на позачергових виборах народних депутатів України зазначено, що Руслан Сольвар надавав безкоштовний громадський транспорт виборцям 91 ВО.

Варто зазначити і про державні субвенції для регіонального розвитку, які кандидати часто використовують в цілях самопіару. У публікації ОПОРИ «Державні субвенції-2017: як не перетворити бюджетні кошти в передвиборчий інструмент» йдеться про те, що Руслан Сольвар один із лідерів за сумою коштів отриманих субвенцій з бюджету в 2017 році. Для Київської області він «залучив» 71 млн гривень.

Між тим, і в 2018 році депутат використовував державні субвенції для самопіару. Зокрема – Руслан Сольвар повідомив про залучення державних коштів у розмірі 5,3 млн грн на капітальний ремонт мосту через річку Сквирка та майже 30 млн грн на поточний ремонт автомобільних доріг Фастова. Крім того, за його «сприяння» було виділено 122 тис. грн на придбання та встановлення спортивного майданчика для учнів Фастівського навчально-виховного центру. Інформація про це та про інші випадки використання державних коштів для заходів, на яких «піаряться» чинні народні депутати є в нашому попередньому матеріалі.

20 12 18 subvencii fondy Solvar Kyivska

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки депутата

Координатор спостереження наголошує: «Наразі, аналізуючи діяльність благодійних фондів, зокрема фонду «Разом у майбутнє», ми вбачаємо потенційний ризик порушень виборчого законодавства у сфері агітаційної діяльності, яка може кваліфікуватися як підкуп виборців, зважаючи  на попередню діяльність організації та її засновника».

Нагадаємо, відповідно до ч. 4 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Про діяльність інших благодійних фондів Київщини читайте в наших наступних матеріалах.