Спостерігачі ОПОРИ проаналізували ціни на розміщення агітаційних матеріалів під час виборчої кампанії у друкованих виданнях, радіо та на телебаченні Тернопільської області. Виявилось, що деякі ЗМІ невчасно опублікували цю інформацію, як того вимагає законодавство.

У календарному плані основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року Центральної виборчої комісії зазначено, що до 20 грудня 2018 року засоби масової інформації повинні визначити розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів та до 30 грудня опублікувати їх.

Повідомлення з вартістю розміщення політичної реклами під час офіційної виборчої кампанії у ЗМІ Тернопільщини спостерігачі ОПОРИ фіксували на сторінках газет області у період з 21 грудня 2018 року по 16 січня 2019 року.  Цей факт може свідчити про те, що не всі ЗМІ дотримуються термінів передбачених законодавством України. Також, слід додати, що здійснюючи моніторинг, спостерігачі ОПОРИ не знайшли повідомлень із розцінками всіх відомих у регіоні медіа.

Згідно з опублікованою інформацією у виданні «Свобода», ціна за секунду ефірного часу для проведення передвиборної агітації на місцевих телеканалах «Тернопіль 1» коливається від 8 до 15 гривень, а на «ТV-4» – від 2 до 40 грн. (без ПДВ). Вартість реклами у цих медіа залежать від часу виходу в ефір. Найдорожчим є прайм-тайм (приблизно від 18:30 до 23:30), а найдешевшим є нічний час.

18.01 Ternopil ter1

18.01 Ternopil tv4

Регіональний канал ТТБ та обласне радіо є філією ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». У додатку до протоколу №93 засідання правління від 21 грудня зазначено, що ціна за одну секунду телеефіру Тернопільської РД становить 2,83 грн., а радіоефіру – 2,41 грн.

Щодо ефірного часу на інших радіо, то ціни встановлені в межах від 5,09 до 20,40 грн. за секунду.

18.01 Ternopil radio

Спостерігачі ОПОРИ також проаналізували зафіксовані повідомлення про вартість агітаційних матеріалів у друкованих газетах. Так, ціна за квадратний сантиметр реклами залежить від її розміщення, на першій чи на інших сторінках видання, а також від виду друку, повноколірний чи чорно-білий, і різниться від 5 до 23,28 гривень.

18.01 Ternopil hazety

18.01 Ternopil hazety2

18.01 Ternopil hazety3

Координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами Президента України в Тернопільській області зазначає: «Агітаційну діяльність кандидат у президенти України має право проводити з наступного дня після його реєстрації  Центральною виборчою комісією. Однією із форм проведення такої діяльності є оприлюднення у друкованих та аудіовізуальних ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та  відеокліпів, інших публікацій та повідомлень. Також зазначу, що відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» передвиборча агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку передбаченим цим Законом».

Відповідно до частини 8 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», друковані засоби масової інформації усіх форм власності зобов’язані не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів опублікувати розцінки одиниці вартості друкованої площі. Загальнодержавні друковані засоби масової інформації здійснюють таку публікацію в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», а регіональні та місцеві - у відповідних регіональних і місцевих друкованих засобах масової інформації державної чи комунальної форми власності. А згідно з частиною 1 статті 61 цього ж закону, телерадіоорганізації усіх форм власності зобов’язані не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу. Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на загальнонаціональних каналах, здійснюють таку публікацію в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», регіональні та місцеві телерадіоорганізації - у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації державної чи комунальної форми власності.

Веб-сайт| Моніторинг парламенту | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)