На Закарпатті, а саме в Ужгороді та Берегові, спостерігачі ОПОРИ 17 та 18 січня зафіксували білборди кандидата у Президенти, лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка без  інформації про установу, що здійснила друк, даних про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, як того вимагає законодавство. 

Нагадаємо, Гриценко  зареєстрований кандидатом у Президенти Центральною виборчої комісією 15 січня.

На плакатах зображене фото Анатолія Гриценка та напис – «Чесні у владі – гідне життя людей. Анатолій Гриценко. Чесних більше». Наприклад, в Ужгороді один із білбордів політика без вихідних даних станом на 17 січня розміщений на вулиці Минайській.

18 01 2019 Zakarpattia hrytsenko

Такий самий борд також без інформації про установу, що здійснила друк, даних про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, ОПОРА 18 січня зафіксувала у Берегові.

18 01 2019 Zakarpattia hrytsenko 1

У Закарпатському осередку партії «Громадянська позиція» комунікаційниці ОПОРИ відповіли, що ці борди були розміщені ще до моменту реєстрації Анатолія Гриценка, як кандидата на пост Президента. Натомість запевнили, що скоро встановлюватимуть нові борди.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА пояснює, що на наступний день після реєстрації Анатолія Гриценка кандидатом на пост Президента всі рекламні матеріали, які привертають увагу виборця до вказаного кандидата і спонукають виборця голосувати за нього  є агітаційними матеріалами (ч.1 ст. 57, ч.1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»). Навіть якщо такі рекламні матеріали були розміщені раніше, то з наступного дня після реєстрації кандидата Центральною виборчою комісією щодо них діють всі правила і обмеження стосовно агітації - серед них і діє вимога щодо вказання вихідних даних.

Представники закарпатської ОПОРИ про зафіксовані факти білбордів з іменем зареєстрованого кандидата без вихідних даних  повідомили поліцію за телефоном «102», а також зареєстрували відповідні заяви – із детальним інформуванням правоохоронців про ймовірні ознаки порушення Закону.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)