Протягом 14-17 січня в Дніпрі активно почала поширюватись рекламна продукція агітаційного характеру від кандидата на посаду Президента України Анатолія Гриценка з ознаками порушення виборчого законодавства. Спостерігачі звернулись до поліції.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, як 14-15 січня на пр. Слобожанському (поблизу МакДональдс) з намету, з символікою партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка розповсюджувалась газета цієї партії, в якій йдеться про намір Анатолія Гриценка балотуватись на посаду Президента України. Сама газета датується груднем 2018 року, а замовником зазначено політичну партію «Громадянська позиція». Схожу палатку виявлено пізніше на Європейській площі міста Дніпра, там розповсюджувався номер за листопад.

news Dnipro 18 01 19 gazeta Grycenko2

Також, 16 січня спостерігачі зафіксували рекламний ролик, який не марковано як політичну рекламу. В рекламному ролику поряд з портретом Анатолія Гриценка транслюється напис: «Чесний головнокомандувач - мир та спокій для країни. Чесних більше. Анатолій Гриценко». Подібний відео-ролик виявлено також поблизу ТРЦ «Мост Сіті» та на площі Героїв Майдану в Дніпрі.

16 січня, наступного дня після реєстрації Анатолія Гриценка кандидатом на пост Президента України спостерігачі ОПОРИ в Дніпрі звернулись до правоохоронців за фактом незаконної агітації.  17 січня в – Павлограді та Кривому Розі.

17 січня по вулиці Коцюбинського поблизу будинків 2/4 та на перехресті вулиць Дмитра Яворницького та Січових Стрільців спостерігачі ОПОРИ виявили білборди кандидата на посаду Президента Анатолія Гриценка.

17 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували також банер встановлений на даху колишнього Будинку Побуту, за адресою, вул. Короленка, 3. На цьому місці з 2014 року розміщувалось зображення прапору України.

news Dnipro 18 01 19 Budynok Pobutu

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Дніпропетровській області зазначив: «Кандидати на посаду Президента України повинні бути чесними не тільки перед своїми дружинами, а ще й перед виборцями дотримуючись Законів України».

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, ЦВК зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом у Президенти України 15 січня 2019 року.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)