У Черкасах партія «Національний Корпус» закликала власників рекламних об’єктів ліквідувати рекламу «екс-регіоналів». Інакше – пригрозили робити це самостійно.

Про це інформують на сторінці організації у соціальній мережі «Фейсбук».

Так, 15 січня на сторінці «Національний Корпус» у «Фейсбуці» опубліковане повідомлення, де зазначається:

«Закликаємо усіх рекламодавців до 1 лютого ліквідувати рекламу сепаратистів, інакше ми будемо вимушені робити це самостійно».

16 01 2019 Cherkasy agitazia

ОПОРА у телефонному режимі звернулася із коментарем в прес-службу обласного осередку «Національного корпусу». Там повідомили, що від коментарів утримуються.

«Такі заклики можна розцінювати як погрозу знищення майна. Відповідно до ст.195 «Кримінального кодексу України» погроза знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загально небезпечним способом, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від шістдесяти до ста двадцяти годин, або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців», - наголошує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Юридичний радник зазначає, що виходячи з цього, виборчий процес відіграє важливу роль в кваліфікації таких дій. У випадку фактичної реалізації таких закликів, правопорушення одразу буде мати ознаки ч. 2 ст. 157 ККУ, де йдеться: «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача:

1. Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин -караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк».