У Запоріжжі та Мелітополі 15 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували розповсюдження партійних видань, що містять ознаки дочасної агітації за Анатолія Гриценка і Петра Порошенка.

Матеріали присвячені Анатолію Гриценку виявили 15 січня у випуску всеукраїнської газети політичної партії «Громадянська позиція», засновником якої є згаданий політик. Видання розповсюджувалося поблизу входу до Центру первинної медико-санітарної допомоги №10 у Вознесенівському районі, що належить до 76-го виборчого округу.

15 01 2019 gazeta z oznakamu agitaciyu Grucenka Zaporizzya

15 01 2019 oznaku agitaciyu za Grucenka Zaporizzya

Цього ж дня у приймальні Мелітопольської районної державної адміністрації спостерігачі ОПОРИ зафіксували примірники партійної газети «Солідарність» за грудень 2018 року. Випуск містить ознаки «чорного піару» проти Юлії Тимошенки та критику зареєстрованого кандидата на посаду Президента Серія Капліна. Мелітополь належить до 80-го виборчого округу.

15 01 2019 gazeta Solidarnist Melitopol Zaporizka oblast

За роз’ясненням представники ОПОРИ звернулися до першого заступник голови Мелітопольської районної державної адміністрації Андрія Фесика: «Відділ внутрішньої політики райдержадміністрації здійснює моніторинг видань, які розповсюджуються на території Мелітопольського району. Тому ця газета була надана саме для цього відділу. Просто не встигли передати її для здійснення підшивки та акумулювання тієї інформації».

Нагадуємо, що відповідно до частини 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

На момент цієї події та підготовки матеріалу Анатолій  Гриценко ще не був офіційно зареєстрованим учасником президентських перегонів. Але на вечірньому засіданні ЦВК зареєструвала його кандидатом на пост Президента України на виборах 31 березня 2019 року.Станом на вечір 15 січня Центральна виборча комісія зареєструвала восьмох кандидатів у Президенти: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка та Віталія Купрія.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба відповідно до частини 8 статті 60 Закону України «Про вибори Президента» щодо партійної преси розповсюджуються не всі вимоги до розміщення агітаційних друкованих матеріалів. «Зокрема партійна газета може виготовлятися на обладнанні, яким володіє партія та не розміщувати матеріалів про інших кандидатів. Проте вимог щодо фінансування з виборчого фонду, замовлення такої газети, виготовленої не на власному обладнанні, якщо в ній є агітація щодо кандидата, обмеження щодо дочасної агітації, заборона розповсюдження в державних та комунальних закладах, слід би було дотримуватися. Проте поки потенційні кандидати не зареєстровані в ЦВК вони уникають виконання жорстко-регламентованих правил проведення агітації, вимог щодо фінансування, і таким чином не несуть юридичної відповідальності за дії, які є забороненими в межах офіційної кампанії», – підкреслює вона.