У понеділок, 14 січня, представники ОПОРИ зафіксували розповсюдження у Рубіжному агітаційних матеріалів на користь чинного Президента України Петра Порошенка.

Серед матеріалів було друковане видання «Чому я за Петра Порошенка» під брендом «#команда Порошенка», яке складається з чотирьох сторінок та не містить жодних вихідних даних. 4-х полосне кольорове видання містить матеріали з ознаками політичної реклами під заголовками «Чому я за Петра Порошенка?», «Що думають люди про Петра Порошенка», «Майбутнє України залежить від нас».

15 01 2018 Luganshchyna gazeta1

15 01 2018 Luganshchyna gazeta2

15 01 2018 Luganshchyna gazeta3

У статті 32 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу)» йдеться: «У кожному випуску друкованого засобу масової інформації повинні міститися… назва видання; засновник (співзасновник); прізвище та ініціали редактора (головного редактора); порядковий номер випуску і дата його виходу в світ; прізвище та ініціали  особи, відповідальної за випуск відповідного номера видання; індекс видання, розповсюджуваного за передплатою; тираж; ціна або помітка «безкоштовно»; адреси редакції, видавця, друкарні; серія, номер і дата видачі свідоцтва про  реєстрацію; видавець (співвидавці)».

Крім того, розповсюджувачем видання пропонувалося надати свої анкетні та контактні дані, заповнивши їх у так звану «Анкету однодумця».

15 01 2018 Luganshchyna anketa

Водночас, під час роздачі агітпродукції розповсюджувач також озвучував пропозиції щодо роботи агітатором у «команді Порошенка» після підписання так званого «особистого зобов’язання». Останнє, крім загальних питань щодо відмови від порушень чинного виборчого законодавства, містить такі положення, як: «не чинити дій, які дискредитують Президента України Петра Порошенка та Партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «не працювати на користь інших політичних сил та/або кандидатів» та «не розголошувати інформацію, отриману під час своєї діяльності».

15 01 2018 Luganshchyna zobovaz

«Практика дочасної агітації незареєстрованими кандидатами або іншими особами на їх користь суперечить основоположним засадам та стандартам у сфері виборів, зокрема порушує принцип рівного виборчого права, тобто створює завідомо нерівні умови для тих кандидатів, які не використовують такі методи», — коментує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2018 року спостерігачі ОПОРИ вже зафіксували набір агітаторів для роботи в інтересах Петра Порошенка у місті Сєвєродонецьку під виглядом працевлаштування в аналітичній структурі .