У Житомирі в «Центрі захисту житомирян», який відкритий за ініціативи партії ВО «Батьківщина» та його лідерки Юлії Тимошенко, люди шикуються в черги, щоб безкоштовно перевірити зір та отримати окуляри. Організатор акції –  «Благодійний фонд «ЛАВ», що належить  голові обласного осередку партії Анжеліці Лабунській.

10 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували біля приміщення Центру автомобіль з логотипом фонду та написом: «Безкоштовна діагностика зору. Благодійний фонд «ЛАВ» Лабунська Анжеліка Вікторівна. Бачити барвистий світ». У приміщенні дві черги з понад 30 осіб, в основному це люди похилого віку. В одній черзі житомиряни стоять, щоб безкоштовно перевірити зір в лікаря, в іншій, щоб отримати окуляри.

11 01 Zhytomyr LAV zir tsentr11 01 Zhytomyr LAV zir cherha.jpg11 01 Zhytomyr LAV avto

«Центр захисту житомирян» працює в місті з вересня 2018 року та надає безкоштовні фахові консультації. У рекламному матеріалі на одному з місцевих сайтів під назвою «У Житомирі за ініціативи «Батьківщини» відкрився «Центр захисту житомирян»: консультує, підтримує, допомагає» зазначено:

«На сьогодні у «Центрі захисту житомирян» людей консультує 6 фахових юристів та один викладач комп’ютерного центру. Люди звертаються з питань спадщини, землі, поділу майна, оренди, перерахунку пенсії, медичної реформи. Тут не лікують, не видають ліки і не надають гуманітарну допомогу, але можуть порадити, як записатися до лікаря та що робити, якщо не укладена декларація з лікарем».

10.01 Zhytomyr robota tsentru

Житомирянка Раїса в коментарі ОПОРІ розповіла, що до Центру зайшла випадково: «Поверталась з магазину з продуктами, побачила чергу і з цікавості зайшла. Черга рухається повільно, там лікар дивиться, а можливо і документи якісь оформлюють».

У коментарі ОПОРІ голова міського осередку партії Людмила Янушевич розповіла, що такі акції проводяться не лише в Житомирі.

«Це ініціатива Анжеліки Лабунської і фонду «ЛАВ». Я не можу сказати хто це фінансує. Окуляри роздаються безкоштовно. Це Анжеліка Вікторівна такі періодично акції проводить і не тільки в Житомирській області. Були і в Чуднові, і в Бердичівському районі люди йдуть, безкоштовно отримують окуляри, хіба це погано? Її фонд вже давно займається такими от благодійними речами», – зазначила Людмила Янушевич.

Сама ж Анжеліка Лабунська нині знаходиться на лікарняному після дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 24 грудня.

У грудні безкоштовно зір перевіряли жителям Чуднівського району. Відповідне оголошення було розміщене на місцевому сайті Чуднів news

10.01 Zhytomyr LAV

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: «На сьогодні, в рамках кампанії спостереження за виборами Президента, наші спостерігачі регулярно фіксують випадки благодійності як місцевих депутатів так і депутатів Верховної Ради. Це може відбуватися як під прикриттям благодійних фондів чи громадських організацій, так і безпосередньо від імені того чи іншого політика. Часто така «благодійність» напряму пов’язана з бажанням через матеріальні цінності чи послуги заохотити виборців віддати свій голос за того чи іншого кандидата, хоча, в обов’язки жодного депутата жодного рівня не входить ані роздача чогось ані надання якихось послуг. На жаль, нинішні виборці в більші мірі зацікавлені саме у подібній благодійності аніж якісній і системній роботі у відповідних радах чи інших державних органах».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності"».

Нагадаємо, у Житомирі «Батьківщина» влаштувала для дітей новорічне свято з подарунками, а в житомирських школах дітям роздавали новорічні пакунки «З любов’ю від Юлії Тимошенко».  Олег Ляшко 8 січня з подарунками приїздив у Житомирський військовий шпиталь та обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Сонячний дім», а у Бердичеві команда Юрія Дерев’янка подарунками привітала немовлят. Як повідомляла ОПОРА, на вулицях Житомира у наметах партії «Об’єднання «Самопоміч» медичні працівники вимірювали бажаючим містянам тиск та робили тест на рівень цукру в крові.

Також в області активно працюють іменні благодійні фонди нардепів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються ці організації в Житомирській області і що дають людям. У народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені. Народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Про роботу благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)