Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 10 січня зафіксували зовнішню рекламу кандидатів в Президенти, яка була розміщена з можливими порушеннями  виборчого законодавства.

10.01.2019 Kharkiv Sadoviy1

Так, в Ізюмі Харківської області  ОПОРА виявила 5 білбордів з передвиборчою агітацією на користь Андрія Садового і два білборда Сергія Капліна. На бордах кандидатів відсутні будь-які відомості про те, хто їх надрукував та яким тиражем, хто відповідав за їхній випуск і хто замовив їхнє розміщення.

10.01.2019 Kharkiv Kaplin1

Аналогічні білборди з агітацією на користь Сергія Капліна зафіксувала ОПОРА і у Харкові, на вулиці Клочківській. На них також були відсутні будь-які відомості.

10.01.2019 Kharkiv Kaplin2

Такі дії суперечать частині 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України»: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

У всіх випадках спостерігачі викликали поліцію і написали заяву про вчинення адміністративного правопорушення, яке передбачене ст. 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

«Розміщення агітаційних матеріалів лише за кошти виборчого фонду — це основна задача усіх без виключення кандидатів під час будь-яких виборів. Агітація поза межами фондів - це порушення не лише принципів прозорості, рівності та чесності, а й Кодексу України про адміністративні правопорушення», — нагадує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)