У період з 1 по 31 грудня у періодичних виданнях області з’являлися матеріали, які можуть містити ознаки «джинси» – позитивних згадок на користь окремих політиків, а також в деяких текстах були згадки негативні – так званий «чорний піар». Попри ознаки замовності, ці матеріали не були промарковані як реклама. Такі випадки спостерігачі ОПОРИ зафіксували шляхом моніторингу обласних друкованих видань.

До моніторингу увійшли 5 обласних газет – «Новини Закарпаття», «РІО», «Панорама», «Неділя», «Карпатський об’єктив» та одна міська комунальна газета «Ужгород».

Протягом грудня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у цих виданнях 42 матеріали, які містять ознаки «джинси» та 15 таких, у яких є ознаки «чорного піару». Найбільше згадок про потенційних учасників виборів можна знайти у газетах «РІО» (13), «Неділя» (21) та «Панорама» (23). Найчастіше у таких матеріалах згадують «ВО «Батьківщина» (9), «БПП «Солідарність» (12), «Основа» (10), також зустрічаються згадки політичних сил «За життя» (2), Радикальна партія Олега Ляшка (4), УКРОП (1), «Об`єднання «Самопоміч» (1), «Народний фронт» (1).

Наприклад, у газеті «Панорама» від 6 грудня розміщено матеріал «Олег Ляшко: хворі на діабет отримають безкоштовні ліки», який містить ознаки прихованого піару на адресу Олега Ляшка та Радикальної партії. У числі газети «РІО» від 1 грудня ОПОРА зафіксувала матеріал із назвою «Сергій Тарута: зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів країн східної Європи» на користь лідера партії «Основа».

4 01 2019 Zakarpattia liashko jinsa

4 01 2019 Zakarpattia osnova jinsa1

Позитивні згадки Президента України Петра Порошенка є в газеті «РІО» від 8 грудня, де розміщено статтю «Порошенко здобуває автокефалію для України». Матеріал із назвою «Корупція, як спосіб життя» розміщений у числі видання «Панорама» від 6 грудня містить ознаки прихованого піару на користь політичної сили «За життя». У цьому ж випуску газети є позитивна згадка про партію «УКРОП», а саме – матеріал «Олександр Шевченко: дій активно! Живи позитивно!».

4 01 2019 Zakarpattia poroshenko jinsa

4 01 2019 Zakarpattia za zhittia jinsa

4 01 2019 Zakarpattia shevchenko jinsa

У газеті «Неділя» від 14 грудня є матеріал із назвою «Садовий: Корупція в час воєнного стану - мародерство». А в номері цієї ж газети від 21 грудня можна знайти позитивний матеріал про іншу політсилу – «Народний фронт» Закарпаття поспілкувався з громадянами напередодні передвиборчої кампанії».

4 01 2019 Zakarpattia sadovyi jinsa

4 01 2019 Zakarpattia narodnyi front jinsa

Матеріали, які містять ознаки «чорного піару» у закарпатських газетах написані про очільницю «ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко (11), про лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка (1) та про потенційного кандидата на пост Президента Володимира Зеленського (4).

«Чорний піар» стосовно Юлії Тимошенко можна знайти у випуску газети «Неділя» від 28 грудня, де розміщено матеріал із назвою «Путін вбачає у Тимошенко цинічну «популістку», яка готова укласти з ним угоду». У цій ж газеті від 21 грудня є стаття із заголовком «Тимошенко - представниця старого політичного класу, який не спромігся побудувати державність». Також у газеті «Панорама» від 27 грудня розміщено матеріал «Тимошенко переконувала одного зі східних патріархів, що не слід поспішати з автокефалією».

4 01 2019 Zakarpattia jinsa tymoshenko anti

4 01 2019 Zakarpattia tymoshenko antyjinsa

4 01 2019 Zakarpattia tymoshenko 1

У випусках газет за грудень також можна знайти матеріали із ознаками «чорного піару» стосовно потенційного кандидата на пост Президента Володимира Зеленського. У числі газети «Панорама» від 27 грудня є матеріал – «Вакарчук жорстко висловився про Зеленського», а у газеті «Неділя» - «Вова Зеленський - золотий час Ігоря Коломойського».

4 01 2019 Zakarpattia zelenskyi anti

4 01 2019 Zakarpattia vova zelenskyi

У випуску газети «Неділя» від 28 грудня є стаття «Не так тії вороги: як обезсилювали збройні сили», яка містить ознаки «чорного піару» стосовно двох потенційних учасників виборчих перегонів – Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.

4 01 2019 Zakarpattia hrytsenko tymoshenko1

Крім цього, у передноворічних випусках газет ОПОРА зафіксувала привітання зі святами від партій чи окремих політиків, які нерідко розміщені на першій сторінці газети. Наприклад, у номері газети «Неділя» від 28 грудня на 7 сторінці видання розміщене привітання очільниці «ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. У газеті «Неділя» від 28 грудня є привітання від партії «Єдиний центр».

4 01 2019 Zakarpattia jinsa pryvitannia tymoshenko

4 01 2019 Zakarpattia jinsa vitannia yedynyi tsentr

Відзначимо, що автори подібних матеріалів переважно не вказуються, а інколи ті самі тексти можна зустріти у різних виданнях.

«У порівнянні з листопадом кількість матеріалів із ознаками замовності у друкованих ЗМІ збільшилася. Відповідно, збільшилася і кількість героїв та «антигероїв» таких публікацій, зазначає координатор громадського спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. – Попри явні ознаки замовного походження публікацій, жодна з них не означена як така, що вийшла на правах реклами».

Нагадуємо, частина 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» забороняє приховану рекламу, а у частині 3 цієї ж статті йдеться, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих осіб чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».