Практично п’ята частина субвенції, яка в 2018 році була розподілена на Миколаївську область, спрямована на придбання матеріальних товарів, що не вплинуть на соціально–економічний розвиток територій у своєму базовому розумінні. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА профінансованих державою об’єктів.   

Соціально-економічний розвиток території в загальному значенні – це зростання рівня життя населення, комплексні заходи, які спрямовані на подолання кризи, структурні зміни, що мають більш стратегічний, стимулюючий характер. Відповідно до розпорядження №727 Кабінету Міністрів України право на пропозиції щодо включення об’єктів для фінансування з субвенції соціально – економічного розвитку мають народні депутати та обласна адміністрація. Тобто саме зазначені суб’єкти на місцях обирають об’єкти для фінансування. 

Станом на 20 грудня Кабмін розподілив на Миколаївську область практично 94 мільйонів гривень субвенції соціально-економічного розвитку. ОПОРА проаналізувала об’єкти, зазначені в додатках розпоряджень КМУ № 867-р та № 423-р, та внесені до них зміни протягом року.

Так, 18 мільйонів гривень витрачено на придбання таких товарів, як: ноутбуки, телевізори, принтери, парти, м’ясорубки, пилососи, холодильники, пральні та швейні машинки, м’ячі, кухонні плити, вікна для житлових приміщень, кондиціонери. Їх вартість не перевищує 50 тисяч гривень.

Наприклад, за 30 тисяч гривень була придбана комп'ютерна техніка для Миколаївського міського будинку учителя.  А за 11,1 тисяч гривень проведений капітальний ремонт із заміни вікон у під’їзді в одному з житлових будинків Миколаєва.

20 12 Subvencija Mykolaivshina

У Вознесенську 44 тисяч гривен витратили на придбання комплекту меблів для навчально-виховного комплексу. А в смт Березнегувате за 6,5 тисяч гривен закупили комплект спортивного інвентарю для футбольного поля. Ще 46 тисяч гривен направили на придбання театральних костюмів для Пересадівського будинку культури. У Вітовському районі за 25 тис грн. субвенції купили стаціонарну електроплиту та за 14 тисяч гривень холодильник для двох дошкільних закладів. А в смт Воскресенське 16 тисяч гривень витратили на придбання м’ясорубки для дитячого садка. У Кривому Озері 10 тисяч гривень направили на закупівлю теплогенераторів для районного Будинку культури.

«Даний розподіл об’єктів субвенції соціально – економічного розвитку є доволі політизованим і незрозумілим з точки зору довготривалості ефекту від таких товарів та нерівномірного розподілу по територіям. І гроші, які виділені за субвенцією, є підзвітними коштами платників податків, відповідно виникає суспільний інтерес в ефективному їх використанні. Проблема таких точкових витрат є масштабною, коли виборні суб’єкти у регіонах використовують відповідні бюджетні товари у своїх медійних цілях. Як показує практика, цим займаються не лише народні депутати, а і політичні партії в контексті підготовки до виборів і отримання додаткових електоральних балів. У такій ситуації виникає загроза зловживання бюджетним ресурсом саме на виборах, що ставить в нерівні умови інших суб’єктів виборчого процесу», − коментує представник громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

Нагадуємо, що ОПОРА зафіксувала на Миколаївщині 23 випадки ймовірного «піару» народних депутатів на субвенціях соціального-економічного розвитку.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)