У Донецькій області представники партій «Українське об'єднання патріотів — УКРОП» та «Наш край» дарували солодощі, іграшки, інвалідні візочки, а також – організували розважальну програму для дітей Костянтинівки, Дружківки, Слов'янська, Миколаївки, Святогірська, Слов'янського та Олександрівського районів.

За інформацією, яка оприлюднена на всеукраїнському сайті партії «УКРОП», у День святого Миколая голова Донецької обласної організації партії Олександр Меланченко навідався з подарунками до Костянтинівської спецшколи для дітей із вадами розумового розвитку. «Вперше іграшки дітлахам цієї школи укропівець передав більше 10 років тому і з тих пір подарунки малечі на свято Миколая робить щороку», - йдеться у повідомленні.

21 12 2012 Донеччина Укроп

Водночас, за даними спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, представники політичної партії «Наш край» відвідали із дарунками Миколаївську спеціалізовану школу-інтернат № 7 та Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю у Слов'янську. Також партійці роздавали солодощі дітям з будинків сімейного типу, дітям-сиротам та дітям з прийомних родин Слов'янського району.

Напередодні Святого Миколая у Слов'янській центральній міській бібліотеці пройшло костюмоване свято для першокласників міської ЗОШ № 12. Дарунки від імені голови Донецької обласної організації ПП «Наш край» Олега Недави роздавав його помічник - Олександр Клименко.

«Також, 18 грудня у Святогірську відбулася передача 5 інвалідних візків дітям з інвалідністю», - йдеться на офіційному сайті партії.

21 12 2018 Донеччина дарунки Наш край 121 12 2018 Донеччина дарунки Наш край 221 12 2012 Донеччина наш край 3

«Закликаємо всіх потенційних кандидатів та представників політичних сил під час виборчого процесу утриматись від подібної форми діяльності», - акцентувала координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам в Донецькій області.

ОПОРА наголошує, що виборчим законодавством заборонено проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Така діяльність під час виборів може бути кваліфікована як непрямий підкуп виборців, за що передбачена відповідальність в межах частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України, а саме – обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.