Проаналізувавши друковані видання Івано-Франківщини за вересень-листопад, представники ОПОРИ виявили безумовного лідера за кількістю іміджевих матеріалів – Анатолія Гриценка. Позитивні матеріали про цього потенційного кандидата у Президенти України публікувалися в газетах області утричі частіше, ніж про інших ймовірних кандидатів.

На шпальтах газет обласного центру та у районних виданнях упродовж вересня-листопада ОПОРА виявила 49 іміджевих матеріали на користь Анатолія Гриценка. З них лише 6 марковані як політична реклама, а 43 мають ознаки прихованої політичної реклами. До прикладу, найпопулярніший матеріал – «Лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко перемагає у другому турі» вийшов одночасно в одинадцяти виданнях і усюди надрукований із однаковим заголовком. Лише декілька газет зазначили, що матеріал наданий прес-службою «Громадянської позиції»  або розміщений на правах реклами. У більшості видань стаття опублікована як прихована політична реклама без вказання авторства. Поруч із цим матеріалом у тих же виданнях вийшла стаття «Анатолій Гриценко підписав меморандум з Українською Радою Бізнесу», яку розмістили у рубриках, на зразок «маю думку», «погляд» чи «позиція».

Гриценко джинса2 09.11.18

Інші іміджеві матеріали на користь Гриценка масово виходили у газетах області під заголовками «Я пройду цей шлях із вами до кінця» (8 статей), «Є сценарій, за яким Президентом ставлять Тимошенко, спікером Медведчука, прем’єром - Бойка» ( 7 статей), «Шляхи вирішення ключових проблем» (6 статей), у чотирьох матеріалах Гриценко цитує листа від Генпрокуратури про те, що проти нього не порушували жодних кримінальних справ. Загалом у іміджевих матеріалах Анатолій Гриценко спростовує «фейки» про те, що він технічний кандидат і зніме свою кандидатуру на користь Порошенка, а також про те, що його рейтинг начебто падає, критикує «порохоботів», які зводять на нього наклепи, розповідає про свою політичну програму, а також пояснює необхідність відправити чинного Президента у відставку.

Гриценко джинса 27 вересня

Гриценко джинса 16 листопада

ОПОРА досліджувала наявність іміджевих матеріалів потенційних кандидатів у Президенти України в 4 найпопулярніших газетах Івано-Франківська, а також в 11 районних газетах. Загалом за три місяці у промоніторених виданнях вийшло 119 іміджевих матеріалів на користь потенційних кандидатів, із них 93 - із ознаками джинси, а 26 - із позначками «реклама» чи «політична реклама». Нагадаємо, джинсою вважають проплачені замовні матеріали - приховану рекламу, серед яких часто фігурують сумнівні соціологічні дослідження, псевдоаналітика від маловідомих «політологів», проплачені статті, підготовлені прес-службами політичних партій чи політиків тощо.

На другому місці за кількістю іміджевих матеріалів у ЗМІ Івано-Франківщини -  народний депутат Вадим Рабінович. Проте усі 15 матеріалів, які змальовують політика у позитивному світлі, знайдених ОПОРОЮ у обласних газетах, промарковані як політична реклама. Цікаво, що реклама Рабіновича з’явилася лише у трьох газетах Прикарпаття, які виходять у двох районах – у Тисменицькому та Калуському (до Івано-Франківської області належать 14 районів). Усі матеріали від імені Рабіновича підписані його прес-службою або оглядачем Ольгою Акіньшиною, і підготовлені, як вказано у статтях, за результатами телеефірів за участю політика на каналі «112 Україна». Серед основних тез: критика міжнародної політики уряду, необхідність скасувати посаду президента та продати усі державні резиденції, потреба встановити справедливі тарифи та повернути 10 мільйонів заробітчан на Батьківщину, критика підвищення пенсійного віку.

Рабінович джинса 19 жотвня

На третьому місці за кількістю іміджевих матеріалів у прикарпатських газетах – Юлія Тимошенко. ОПОРА зафіксувала 12 матеріалів, з яких лише 2 марковані як політична реклама. Більшість статей містять інформацію про візит політикині на Прикарпаття та її презентацію «Нового курсу» розвитку країни і вийшли під різними заголовками. Тричі у різних виданнях зафіксовано матеріал із заголовком «Треба піднімати Україну з руїн і хаосу!».  Крім того, потенційний кандидат критикувала тарифну політику уряду і обіцяла знизити ціну на газ після виборів.

Тимошенко джинса 15.11.18тимошенко джинса 17.11.18Тимошенко джинса 16 листопада

11 видань надрукували матеріал про народного депутата Олександра Шевченка під заголовком «Маємо продовжити боротьбу з Московією та корумпованими чиновниками у владі. Політик переміг у Президентських праймеріз УКРОПу  на Прикарпатті». Матеріал був маркований як рекламний у двох виданнях.

Шевченко джинса 11 жовтняШевченко джинса 12 жовтня

Народному депутату Олегові Ляшку присвячено 8 матеріалів, усі вони містять критику підвищення тарифів і вийшли у листопаді під заголовками «Драконівські тарифи – скасувати!», «Тарифи на газ та опалення – під мораторій!», «Ми зупинимо махінації з тарифами!» (промаркований як реклама – 1). Сім іміджевих матеріалів зафіксовано на користь потенційного кандидата у Президенти Романа Безсмертного, усі вони без позначок про рекламу. У статтях про політика найчастіше зустрічається теза про необхідність перезаснування держави.

По шість матеріалів зафіксовано на користь президента Петра Порошенка та народного депутата Юрія Дерев’янка, 4 –  на користь Валентина Наливайченка, 2 – Сергія Тарути. Усі ці матеріали друкувалися без позначок про рекламу, щоправда, статті про Юрія Дерев’янка були завжди підписані його прес-службою або прес-службою Руху Нових Сил. Юрій Дерев’янко критикує урядову політику підвищення цін на газ та закон про євробляхи

Іміджеві матеріали на користь Петра Порошенка вийшли лише у Івано-Франківських газетах, а у районних виданнях не зафіксовано жодного такого матеріалу. Президента у кількох статтях змальовано як гаранта незалежності України від Росії,  на відміну від Юлії Тимошенко, яка «вигідна» Кремлю та Путіну. В інших матеріалах від імені Президента розповідають про томос для України, а також про те, що він не має бізнесу із Росією, обіцянки захистити українську мову та про розширення програми субсидій.

«Політики охоче використовують засоби масової інформації для агітації, і далеко не завжди іміджеві матеріали на користь політичних партій чи окремих кандидатів маркуються як політична реклама. Як правило, пересічному читачеві важко відрізнити замовний проплачений матеріал від авторського, тож команди політиків цим користуються, наполягаючи, щоб засоби масової інформації не маркували такі матеріали. ЗМІ часто погоджуються на такі умови, попросту щоб виживати», - роз’яснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області».

Частина 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» попереджає, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Частиною 5 цієї статті прямо заборонено приховану рекламу.

«Із офіційним початком виборчої кампанії та початком процедури реєстрації кандидатів засобам масової інформації слід також зважати на Закон України «Про вибори Президента України», зокрема, на частину 10 статті 64 цього Закону, яка говорить, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така», – зазначає координатор.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)