На телеканалах, в електронних, друкованих засобах масової інформації, які розповсюджувалися 7 по 16 грудня в Сумській області, спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріали з ознаками замовності на користь Олега Ляшка, Олександра Шевченка, Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Юрія Бойка. Політики активно коментують «чутливі» для громадян питання ціни газу, землі, медицини, працевлаштування тощо.

Найбільше ЗМІ згадували лідера «Радикальної партії України» Олега Ляшка, який  12 грудня побував на аграрних підприємствах селі Перехрестівка на Роменщині та проводив нараду з аграріями у селі Беєве  на Липоводолинщині. Два телеканали («Академ TV», ТРК «Відікон») та два інтернет-видання («Ваш шанс», «SumyPost») протягом минулого тижня інформували про перебування політика на Сумщині. Також на телеканалі «Відікон» двічі на тиждень транслюють телепрограму «Час справедливості з Олегом Ляшком».

17 12 Sumshina djinsa. Lyashko Vidikon17 12 Sumshina djinsa. Lyashkodocx

У газеті «Глухівщина» 7 грудня опублікований розгорнутий матеріал із заголовком «Олег Ляшко: хворі на діабет отримають безкоштовні ліки» та без позначки про рекламу.Аналогічний матеріал опублікований у інших ЗМІ України, наприклад на Тернопільщині https://www.oporaua.org/novyny/312-rehiony/luganska/45832-na-storinkakh-rajonnikh-gazet-ternopil-shchini-prodovzhuyut-publikuvati-materiali-z-oznakami-dzhinsi. Однаковий текст підписаний різними прізвищами.

16 12 Sumy djinsa Lyashko jpg

Другий за згадуваністю у ЗМІ – лідер партії «УКРОП» Олександр Шевченко. Зокрема, в ефірі місцевого телеканалу «AкадемTV» транслювали інтерв’ю з політиком хронометражем у 17,20 хв. Запис згаданого інтерв'ю відбувалось на гірському курорті «Буковель». Про це на початку телепрограми каже ведуча програми: «Сьогодні не в студії нашого каналу, а на кращому гірськолижному курорті «Буковель ми відверто говоримо з народним депутатом України, а тепер вже і кандидатом в Президенти від УКРОП Олександром Шевченком».

16 12 Sumy djinsa Shevchenko 1.jpg

Раніше спостерігачі ОПОРИ Житомирщини писали про перебування місцевих журналістів на цьому курорті.

Сумську журналістку на Буковель запросив сам політик. Про це він особисто сказав на початку згаданої програми.

Також Олександр Шевченко з’явився в ефірі програми «Даю слово» сумського телеканалу «СТС» . Відео обох програм розміщені на сторінці Олександра Шевченка з таким текстом: «Увага! Всі, хто вподобає,  прокоментує та зробить репост даної інформації, візьме участь в розіграші супер-призу - «Вікенд у Буковелі на двох» та можливість зустрічі з Олександром Шевченком. Розіграш відбудеться у четвер, 20 грудня. Хай щастить!».

12 грудня газета «ДС-експрес» розмістила матеріал на користь лідера «Опозиційної платформи «За життя» Юрія Бойка. У ньому політик звинувачує чинну владу у руйнуванні православної церкви та критикує ідею створення Української помісної церкви.

16 12 Sumy djinsa Boyko

Газета «Сумщина» 13 грудня опублікувала матеріал «Справедлива ціна газу для населення не повинна перевищувати $145 за тисячу кубів» містить інтерв’ю з лідером партії «Основа» Сергієм Тарутою, у якій детально коментує питання ціни газу, імпорту та видобування «блакитного палива». Також матеріал ілюстрований фото  з назвою та гаслом партії. Автор інтерв'ю не вказаний, позначок про рекламу також немає.

16 12 Sumy djinsa Taruta

У газеті «Новини Тростянеччини» 13 грудня опублікували матеріал «Президентство Тимошенко – шанс для початку прогресивного розвитку країни». У публікації зазначено, що це передрук матеріалу з сайту Атлантичної Ради AtlanticCouncil. Аналогічний матеріал розмістили інші всеукраїнські видання, зокрема «Gazeta.ua», «Волинь», «Kyiv.press» та інші.

16 12 Sumy djinsa Тimoshenko jpg

12 грудня інтернет-видання «Данкор онлайн» опублікувало статтю «Піраміда «Батьківщини»: чим і як підкупають виборців» з ознаками замовності. Оціночні судження, подані у матеріалі, можна розцінювати як агітацію проти Юлії Тимошенко.

«На жаль, медіаграмотність населення залишається на вкрай низькому рівні — люди, як правило, не можуть відрізнити «джинсовий» пропагандистський матеріал від авторського. Політики та їхні команди знають це і користуються такою ситуацією. ЗМІ ж вимушені погоджуватися на умови політиків і розміщувати «джинсові» матеріали, бо інакше вони не виживуть за сучасної економічної ситуації» - зазначив у коментарі ОПОРІ медіаесперт Детектор-медіа,  регіональний представник Інституту Масової Інформаціїв Сумській області Олексій Захарченко.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.