Станом на початок грудня кількість рекламних носіїв, зайнятих політичною продукцією, продовжує зростати порівняно з листопадом. Найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних щитах традиційно фіксується у найбільш урбанізованому регіоні області з великою густотою населення – агломерації Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

На період дослідження в області налічувалося 173 офіційно встановлені металоконструкції, призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 106 знаходиться у  трьох містах: Сєвєродонецьку (38), Лисичанську (46) та Рубіжному  (22).

Із загальної кількості білбордів зазначеної агломерації 68 щитів зайняті політичною рекламою, що становить приблизно 64%.  Для порівняння – у листопаді обсяг політичної реклами на цих територіях складав 47% та 49 бордів відповідно.

Зростання відбулося, у тому числі, за рахунок збільшення майже вдвічі кількості агітматеріалів в інтересах чинного Президента України Петра Порошенка («Армія. Мова. Віра. Ми йдемо своїм шляхом!», «Ми Україна. Сильна армія – запорука миру», «Незалежність. Ми йдемо своїм шляхом. Ми – Україна» з підписом «Петро Порошенко»). Якщо у листопаді їх кількість становила 12 білбордів (в Сєвєродонецьку – 6, у Рубіжному та Лисичанську – 4 та 2 відповідно), то зараз – 22 (Сєвєродонецьк – 9, Рубіжне та Лисичанськ – 4 та 9 відповідно).

12 12 2018 Luganshchyna boards poroch

12 12 2018 Luganshchyna boards porochen

Зростання по цьому критерію також показали партії «Основа» (серія «Гарантую повагу кожному» з портретним зображенням Сергія Тарути) та «Наші» («Потрібні НАШІ Люди. Євгений Мураєв» разом з фото політика), а також громадський рух «Партія миру» (постери «Мир – это желание остановить войну, а не зарабатывать на ней», «Мир – это уважение и взаимопонимание между всеми украинцами», «Мир – це державні інтереси замість популізму та рейтингів»). «Основа» розмістила 12 (5 – Лисичанськ, 4 – Рубіжне, 3 - Сєвєродонецьк) проти 7 у листопаді. «Наші» збільшили присутність у цьому рекламному сегменті з 2 до 5 у Лисичанську, тоді як «Партія миру» Вадима Новинського (у листопаді утримувала 2 щити у Рубіжному) розмістила 6 бордів (5 у Сєвєродонецьку та 1 у Рубіжному).

12 12 2018 Luganshchyna boards taruta

12 12 2018 Luganshchyna boards taruta2

12 12 2018 Luganshchyna boards muraev

12 12 2018 Luganshchyna boards partia mira

«Новачками» на носіях зовнішньої реклами Луганщини стали Андрій Садовий зі слоганом «Наступ. 2019» (Лисичанськ – 3, у Сєвєродонецьку та Рубіжному – по 1) та Анатолій Гриценко із меседжем «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка» (4 у Лисичанську та 2 у Рубіжному). Натомість, майже повністю зникли з білбордів представники «Опозиційного блоку» (1 у місті Рубіжному замість 6 на три міста у листопаді), тоді як ВО «Батьківщина», представлена в листопаді в агломерації 15 білбордами, зменшила своє позиціонування до 11 матеріалів із гаслами «Гарантую: ціна на газ для населення буде знижена в 2 рази» (5 у Лисичанську, по 3 – у Сєвєродонецьку та Рубіжному).

12 12 2018 Luganshchyna boards gritc

12 12 2018 Luganshchyna boards gritcenko

12 12 2018 Luganshchyna boards sadovii

12 12 2018 Luganshchyna boards vilkul

12 12 2018 Luganshchyna boards timochenko

При цьому, об’єкти зовнішньої реклами, що розташовані в інших (переважно сільськогосподарських) районах області, набагато менше привертали увагу політиків: з 67 бордів політичною рекламою зайняті 13, тобто  близько 19%. Зокрема, зацікавленість до них зафіксована з боку Петра Порошенка – 6 бордів (1 – смт. Новоайдар, 1 – Попасна, 2 – Біловодськ, 2 – Кремінна); партії ВО «Батьківщина» – 4 (3 борди на Старобільщині та 1 на Кремінщині); партія «Основа» – 2 борди на Старобільщині та Анатолій Гриценко - 1 на Кремінщині. Зміст друкованої продукції на бордах не відрізнявся  від тих, що були розміщені на території міст обласного значення. 

При цьому, якщо навіть умовно не поділяти Луганщину на 2 частини за ознаками щільності розміщення зовнішньої політичної реклами, а виводити середньостатистичні розрахунки, політизація цього сегменту рекламного ринку області залишається високою – близько 47% (81 з 173).

За словами координатора спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  оскільки виборчий процес ще не розпочався, такі матеріали не підпадають безпосередньо під дію законодавства. Проте така реклама може містити ознаки дочасної агітації.

Нагадаємо, відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.