На Закарпатті прокуратура спільно з СБУ розшукали підозрювану у замовленні білбордів із провокаційними написами щодо місцевих політиків, які були розміщені восени на дорогах області. Наразі суд дозволив правоохоронцям отримати доступ до інформації про телефонні розмови абонентів, що перебували у районі розміщення білбордів від трьох операторів мобільного зв’язку.

На сайті прокуратури Закарпатської області повідомляють, що жінка з міста Мукачево нібито замовила та оплатила одній з рекламних агенцій області за друк плакатів провокаційного характеру з написом «Зупинимо сепаратистів». В подальшому, в ніч з 19 на 20 жовтня, вони були розміщені на території кількох сіл Закарпаття.

12 12 2018 Zakarpattia poto prokuratura

Фото з сайту Прокуратури Закарпатської області

Як зазначають на сайті прокуратури, місцевій жительці оголошено про підозру у вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної  честі та гідності, вчинені службовою особою за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28 - ч.2 ст.161 КК України). Крім цього, правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до вчинення злочину, тому розслідування у справі наразі триває.

Наразі, як стало відомо ОПОРІ із даних Єдиного державного реєстру судових рішень, слідча суддя Мукачівського міськрайонного суду Наталія Морозова дозволила слідчим поліції отримати інформацію від операторів ТОВ «Лайфселл», ПрАТ «ВФ Україна»ПрАТ «Київстар» - про телефонні дзвінки їх абонентів, які фізично перебували в селах Жнятино та Павшино Мукачівського району на автодорозі «Мукачево-Берегово» у період із 09 години 19 жовтня по 18 годину 20 жовтня. Строк дії ухвали судді Морозової - 30 днів, ухвала оскарженню не підлягає.

Як відомо із текстів трьох згаданих ухвал, 23 жовтня до Мукачівського РВП Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області через канцелярію надійшов депутатський запит народного депутата України про те, що на території Мукачівського району на автодорозі Мукачево-Берегово біля повороту на село Жнятино, розташований білборд із написом «Зупинимо сепаратистів», який, на його думку розміщені незаконно та розпалює національну ворожнечу. Ім’я народного депутата у судових документів закрито.

За спостереженням представників ОПОРИ, приблизно в період після появи згаданих провокаційних білбордів, в області з’явилися борди із написом – «Не дамо зруйнувати мир на Закарпатті», який продубльований ще й угорською мовою. Згідно з опублікованих вихідних  даних, замовником бордів є громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття», надруковано їх у ПП «АУТДОР-ШАРК»  накладом у 25 примірників. Відповідальним за  друк вказаний громадянин Брензович В. І.

12 12 2018 Zakarpattia kmkzs

Як відомо, Василь Іванович Брензович є народним депутатом від партії «БПП «Солідарність», у парламенті входить до цієї ж фракції. Керівником громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття» за даними Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб також вказаний  Василь Брензович.

Нагадаємо, у жовтні на Закарпатті розмістили білборди із написами «Зупинимо сепаратистів» та фотографіями відомих представників угорської національної меншини в краї. Пізніше, у листопаді, з’явилося кілька  білбордів із провокаційними написами «Подолаємо фашизм разом» та зображенням голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля і депутатки Закарпатської обласної ради від «КМКС» Партії угорців України», ректорки Закарпатського угорського інституту  ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

Представники ОПОРИ звернулися за коментарем до «Партії угорців України «КМКС» 10 грудня із питанням - чи задоволені вони результатом роботи правоохоронців та чи планують розміщувати нові білборди із символікою своєї партії. За телефоном, вказаним на сайті партії,  пообіцяли надати відповідь, однак на момент виходу матеріалу інформація так і не надійшла.

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)